Hlavní obsah

Británie podkopala naši důvěru, uvedla EU k návrhu britského zákona porušujícího dohodu o brexitu

Novinky, ČTK, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel/Londýn

Británie ve středu zveřejnila návrh zákona o vnitřním trhu, který podle BBC porušuje závaznou brexitovou dohodu. Podle předsedkyně Evropské komise (EK) Ursuly von der Leyenové krok nabourá vzájemnou důvěru a spolupráci. Brusel podle ní už nevěří britskému premiérovi Borisu Johnsonovi, uvedl list The Guardian.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Navrhovaná předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová při projevu v Evropském parlamentu.

Článek

Jsme velmi znepokojeni oznámeními britské vlády o jejích záměrech porušit dohodu (o brexitu),“ uvedla na Twitteru Ursula von der Leyenová. „To by porušilo mezinárodní právo a podkopalo důvěru.“

Předseda Evropské rady Charles Michel označil rozhodnutí Británie jako nepřijatelné a zvyšující obavy o budoucnost rozhovorů mezi Spojeným královstvím a EU o budoucím uspořádání vztahů.

„Dohodu o odchodu uzavřely a ratifikovaly obě strany, musí být plně uplatněna,“ uvedl Michel na Twitteru. „Porušení mezinárodního práva není přijatelné a nevytvoří důvěru, kterou potřebujeme pro naše budoucí vztahy,“ dodal.

Pobouřeně zareagovala i Paříž. Irský premiér Micheál Martin potom pohrozil, že pokud Británie brexitovou dohodu neuvede plně do praxe, bude výsledek jednání o budoucí obchodní dohodě neplatný.

Návrh zákona, který vláda Borise Johnsona připravila pro případ krachu jednání, podle stanice BBC porušuje britské závazky týkající se hospodářské konkurence a celního režimu v Severním Irsku. Text je v rozporu s loni schválenou smlouvou o britském vystoupení z EU.

Stanoví, že nebudou zavedeny kontroly na zboží mezi Severním Irskem a zbytkem Británie a že britská vláda bude mít výlučné pravomoci v otázkách státní podpory firem. Norma podle médií výslovně uvádí, že výše uvedené body budou platné, i kdyby byly v rozporu s mezinárodními smlouvami.

Dohoda s EU musí být hotová do poloviny října, dává Johnson ultimatum

Evropa

Británie opustila EU na konci ledna a už několik měsíců jedná o podobě budoucího partnerství. Přechodné období zajišťující čas na vyjednávání skončí v prosinci.

Hlavní unijní vyjednavač Michel Barnier i britský zástupce David Frost se shodují, že jsou názory obou stran v některých bodech velmi odlišné. Dohoda se hledá složitě například právě v oblasti pravidel hospodářské soutěže či přístupu unijních rybářů do britských vod.

Z obou stran v posledních dnech znějí hlasy, že pokud se nepodaří dospět ke kompromisům do října, bude třeba připravit se na rozchod bez dohody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám