Hlavní obsah

Dohoda s EU musí být hotová do poloviny října, dává Johnson ultimatum

ČTK, jz
Londýn

Britský premiér Boris Johnson chce mít dohodu o budoucích vztazích Spojeného království a Evropské unie hotovou do poloviny října, tedy do plánovaného evropského summitu, avizuje Johnsonova kancelář. Pokud se to nepodaří, měly by se obě strany smířit s krachem jednání a „jít dál“. Vyjednávání by mohl ale zkomplikovat plán britské vlády, podle něhož má kabinet chystat zákon, který by zneplatnil části brexitové dohody.

Foto: Pippa Fowles / 10 Downing Street, Reuters

Boris Johnson před kanceláří premiéra

Článek

Británie po lednovém formálním vystoupení z Evropské unie už několik měsíců se "sedmadvacítkou" jedná o podobě budoucího partnerství, rozhovory jsou ale velmi složité. Necelé čtyři měsíce před koncem vyjednávacího období se návrhy obou stran v mnoha bodech stále výrazně rozchází, zejména pokud se to týká pravidel hospodářské soutěže a přístupu unijních rybářů do britských vod.

Jednání EU a Británie se musejí urychlit, přechodné období se neprodlouží

Evropa

„Dohoda s našimi evropskými přáteli musí přijít do termínu Evropské rady 15. října, pakliže má být v platnosti do konce roku,“ má prohlásit premiér Johnson. Vyjádření přijde den před začátkem dalšího třídenního kola jednání. Podobně se v posledních týdnech opakovaně vyjádřil i lídr vyjednávacího týmu EU Michel Barnier.

Dohoda EU - Británie zamlžena

Zahraniční

„Nebudeme-li se schopni do té doby dohodnout, pak nepředpokládám, že mezi námi bude dohoda o volném obchodu, a všichni bychom to měli přijmout a jít dál,“ pokračuje předem zveřejněné prohlášení britského ministerského předsedy.

Johnson dodává, že uzavření dohody je podle něj stále možné, ovšem za podmínky, že „EU je připravena přehodnotit své aktuální pozice“ a přiklonit se k britskému „rozumnému návrhu na standardní dohodu o volném obchodu“. Unie ovšem dává jasně najevo, že přístup Británie na její jednotný trh bez sladění pravidel hospodářské soutěže je pro ni nepřijatelný. Například šéf francouzské diplomacie Jean-Yves Le Drian před týdnem Londýn nařkl z "neústupného" a "nerealistického" přístupu.

Britská ekonomika se propadla do historické recese, klesla o 20 procent

Ekonomika

Vyjednávání by mohl ještě zkomplikovat údajný britský plán, o kterém informoval list Financial Times. Vláda prý dokončuje návrh zákona „o vnitřním trhu“, který by mohl „eliminovat právní sílu částí dohody o vystoupení“ Británie z EU. Konkrétně má jít o ustanovení z brexitové dohody, která se týkají státní pomoci firmám a celního režimu v Severním Irsku.

Jestliže se do začátku příštího roku nepodaří nové partnerství dojednat, zkomplikují od ledna obchodování přes kanál La Manche cla a kvóty podle pravidel Světové obchodní organizace (WTO). Do konce probíhajícího přechodného období brexitu se Británie dál řídí unijním právem, ačkoli už formálně není členem EU.

Reklama

Výběr článků

Načítám