Hlavní obsah

Jednání Ruska nemůžeme nechat bez odpovědi, říká šéf NATO

Novinky, ČTK, Jakub Štěpánek

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg varoval před agresivitou Ruska a jeho snahou obnovovat v různých zemích svůj vliv. Podle něj to vyžaduje odpověď NATO, které by mělo modernizovat a posilovat kolektivní obranu. Otrava opozičního předáka Alexeje Navalného je podle Stoltenberga závažným porušením mezinárodního práva.

Foto: Profimedia.cz

Jens Stoltenberg

Článek

Stoltenberg v rozhovoru pro britský The Telegraph uvedl, že NATO nemá zájem účastnit se závodů ve zbrojení. „Zároveň si ale musíme být jistí, že se dokážeme přizpůsobit vývoji ve světě a nenecháme chování Ruska bez odpovědi,” uvedl tajemník.

Hovořil mimo jiné o případu Alexeje Navalného. Už minulý týden na soukromém jednání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou se Stoltenberg dozvěděl, že opoziční předák byl zřejmě otráven.

Šéf NATO později po mimořádném jednání s velvyslanci členských zemí Aliance uvedl, že otrava novičokem je neakceptovatelným porušením mezinárodního práva a musí být nezávisle vyšetřena.

Nade vší pochybnost to byl novičok. V Německu mají o otravě Navalného jasno

Evropa

„Rusko nyní musí odpovědět na několik velmi důležitých otázek. Jak je možné, že opoziční předáci a kritici režimu jsou v zemi opakovaně terčem útoků? Toto není první případ a to celou věc dělá ještě mnohem závažnější,” podotkl Stoltenberg, který na dálku popřál Navalnému brzké uzdravení.

Otravy, záhadná úmrtí. Kritiků Kremlu v ohrožení života přibývá

Evropa

Stoltenberg se v rozhovoru v souvislosti s aktuálním děním zamýšlel i nad studenou válkou, která probíhala v druhé polovině minulého století.

„Ta situace je poněkud odlišná, protože tehdy existovaly dva ozbrojené bloky, které stály proti sobě. Evropa byla tehdy rozdělená, dnes jsme svědky jiného ideologického střetu. Přesto vidíme Rusko, které je ke svým sousedům agresivní a snaží se na jistých místech obnovit vlastní vliv,” uvedl Stoltenberg.

Jed se dostal Navalnému do těla kůží

Evropa

„Viděli jsme to v Gruzii, Moldavsku či na Ukrajině. Situace vyžaduje reakci NATO, a proto zavádíme největší posílení kolektivní obrany od konce studené války. Po letech snižování nákladů na obranu nyní země výdaje zvyšují a modernizujeme naše vybavení. Reagujeme defenzivně a přiměřeně. Nechceme novou studenou válku,” doplnil Stoltenberg.

Reklama

Výběr článků

Načítám