Hlavní obsah

Jako ze špatného filmu: Zadržení džihádisté Francouzům utekli, protože je posadili do jiného letadla

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzský bezpečnostní aparát má z ostudy kabát. Třem občanům Francie, kteří bojovali v Sýrii v řadách Islámského státu a zadrželi je v Turecku, se totiž podařilo vrátit se do vlasti a nerušeně zmizet. Francouzští agenti na ně čekali v Paříži, jenže oni přiletěli do Marseilles, protože je posadili do jiného letadla. Podle Francouzů za to můžou Turci.

Foto: Profimedia.cz

Ministr obrany Jean-Yves Le Drian bude ještě mít Francouzům co vysvětlovat.

Článek

Policie od úterý po trojici usilovně pátrala, dokud se ovšem podezřelí nepřihlásili sami. Případ vzbuzuje množství nezodpovězených otázek se společným jmenovatelem: jak je to vůbec možné? Překvapení neskrývali ani právní zástupci podezřelých.

Trojice mužů je podezřelá z napojení na radikální islamisty, pro které měli rekrutovat bojovníky. Dva z nich navíc francouzská policie spojuje s Mohamedem Merahem, který před dvěma lety ve městě Toulouse ve jménu teroristů z Al-Káidy během několika dní chladnokrevně zastřelil sedm lidí: tři vojáky, tři malé židovské děti a rabína. [celá zpráva]

Skupina se podle deníku Le Monde vypravila v únoru do Sýrie, kde se přidala k radikálům z Islámského státu. Koncem srpna se vzdali tureckým pohraničníkům, údajně proto, že byli rozčarováni akcemi džihádistů.

Na úterý byl naplánován jejich transport zpět do Francie. Kapitán letadla na lince Istanbul–Paříž je ale údajně odmítl pustit na palubu, protože jim chyběly potřebné turecké doklady. Turečtí policisté pak trojici posadili do dalšího letadla. To sice směřovalo také do Francie, ale nikoliv do Paříže, nýbrž do Marseilles.

Francouzští agenti tak v Paříži čekali marně a podezřelí se v Marseilles nerušeně vytratili. Policie po nich pátrala, ale také bez úspěchu, dokud se trojice nepřihlásila sama na stanici ve vesnici Le Caylar nedaleko města Montpellier.

Jak se to může jenom stát?

K případu byl už v úterý nucen se vyjádřit ministr obrany Jean-Yves Le Drian, který svalil vinu na Turky. Poukázal na nedostatečnou spolupráci, když v rozhlase France Info řekl: „Tento přehmat ukazuje, že musíme posílit vztahy, metody a způsoby.“

Ani ministr, ani agenturní zprávy ale nevysvětlují zásadní otázky. Letěli podezřelí komerční linkou bez policejního doprovodu? Jak je možné, že mohli v Marseilles projít pasovou kontrolou?

Užaslí byli i právníci podezřelých. „Zdá se to neuvěřitelné,“ komentoval jeden z nich pro stanici France24. „Nevím, co říká ministerstvo vnitra, ale pokud byli z Turecka do Francie vydáni, pak podle práva měli mít doprovod,“ dodal.

V Sýrii podle Le Monde bojuje zhruba 350 francouzských občanů. Pro Francii představují hrozbu zvláště poté, co Islámský stát v pondělí své stoupence vyzval k zabíjení Francouzů a dalších západních občanů. [celá zpráva]

Související témata:

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Baal býval hlavním z aramejských bohů. Jeho chrám proto patřil k nejhonosnějším stavbám starověké Palmyry.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám