Hlavní obsah

Útočte na občany USA a Francie, nabádá Islámský stát své stoupence

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira/Bagdád

Ozbrojenci z hnutí Islámský stát (IS) vyzvali své stoupence, aby útočili na občany Spojených států, Francie a ostatních zemí, které bojují proti radikálům. IS v pondělí rovněž vyzval islamisty v Egyptě, aby pokračovali v útocích na své odpůrce. Uvedl to mluvčí IS abú Muhammad Adnání.

Foto: Reuters

Přestřelka irácké armády s bojovníky s Islámského státu poblíž Ramádí

Článek

Jak údajně uvedl mluvčí IS abú Muhammad Adnání, vojenský zásah koalice vedené Američany bude "posledním tažením křižáků".

"Budou zlomeni a poraženi, stejně jako byla poražena jejich předchozí tažení," dodal mluvčí a vyzval své stoupence k útokům zejména na Američany, Francouze, Kanaďany, Australany a další.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Stínejte hlavy odpůrců, útočte na vojáky

Islámský stát v pondělí rovněž vyslal vzkaz islamistickým skupinám na egyptském Sinajském poloostrově, které vyzval, aby pokračovaly v útocích proti bezpečnostním složkám i ve stínání hlav svých odpůrců. Toto prohlášení radikálů, kteří obsadili rozsáhlá území v Iráku a Sýrii, nejspíš ještě prohloubí obavy, které panují ohledně kontaktů mezi islamistickými skupinami v regionu.

"Nastražte na ně výbušniny na silnicích. Útočte na jejich základny. Přepadejte jejich domy. Stínejte jim hlavy. Nedovolte jim, aby se cítili bezpečně," uvedl mluvčí IS Adnání na internetu. Egyptští islamisté znásobili útoky po loňském svržení prezidenta Muhammada Mursího. Organizaci, která se hlásí k teroristické síti Al-Káida, se připisuje množství násilných akcí, při kterých zahynuly desítky vojáků a policistů.

Již na začátku září se objevila informace, že s egyptskými radikály začali spolupracovat právě ozbrojenci z hnutí Islámský stát. Prý jim dávají hlavně instrukce, jak provádět efektivnější operace. Egyptské úřady ale odmítají, že by se v zemi již nacházeli někteří z bojovníků Islámského státu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám