Hlavní obsah

Mohutná exploze v ukrajinském Enerhodaru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinské město Enerhodar, u kterého se nachází Záporožská jaderná elektrárna, se v úterý zhruba na dvě hodiny ocitlo bez proudu a vody. Uvedly to ruské i ukrajinské zdroje. Výpadek měla podle místních způsobit mohutná exploze. Podle Rusů poškodila i elektrické vedení v oblasti jaderné elektrárny. Ruská strana z výbuchu obviňuje ukrajinské vojenské složky.

Foto: Profimedia.cz

Ruský voják střežící elektrárnu v Enerhodaru

Článek

„Ve středu v 11:20 hodin ohlásili obyvatelé Enerhodaru mohutnou explozi, která zněla celým městem. Po výbuchu byly přerušeny dodávky elektřiny i vody,“ napsal na Telegramu starosta města Dmytro Orlov. Dodal, že okolnosti události se vyšetřují.

Jaderní inspektoři opustili záporožskou elektrárnu. Co zjistili, poví v úterý

Evropa

Záporožská jaderná elektrárna byla znovu odpojena od sítě

Zahraniční

Agentura RIA Novosti s odkazem na člena Ruskem dosazené hlavní rady regionální správy Vladimira Rogova uvedla, že explozi mají na svědomí ukrajinské ozbrojené síly.

Kromě poruchy elektrického vedení byla údajně v elektrárně snížena také kapacita šestého energetického bloku a došlo k úniku topného oleje do vodovodního potrubí.

V Záporožské jaderné elektrárně jsou od začátku září inspektoři z Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE). V úterý večer mají být zveřejněny výsledky jejich mise.

Reklama

Výběr článků

Načítám