Hlavní obsah

Fyzická integrita Záporožské jaderné elektrárny byla narušena, potvrdili inspektoři

Inspektoři Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) při prvotním ohledání komplexu Záporožské jaderné elektrárny konstatovali, že došlo k narušení integrity areálu. Novinářům to ve čtvrtek večer po návratu z elektrárny řekl šéf MAAE Rafael Grossi.

Foto: Profimedia.cz

Šéf MAAE Rafael Grossi

Článek

„Je zřejmé, že fyzická integrita elektrárny byla několikrát narušena. Nechtěně i úmyslně,“ řekl Grossi podle CNN novinářům po návštěvě zařízení.

„Ať už stojíte kdekoliv, ať už si o této válce myslíte cokoliv, je to něco, co se nesmí dít, a proto se snažíme zavést určité mechanismy a (naši) přítomnost,“ dodal.

Jaderní inspektoři dokončili prvotní šetření v záporožské elektrárně. Nebojí se zůstat

Evropa

Grossi společně s některými členy své delegace vpodvečer z elektrárny odjel zpět na území pod kontrolou Kyjeva. Několik inspektorů MAAE ale podle dostupných informací zůstalo na místě, které okupují ruské invazní jednotky. Grossi chce zároveň ustavit v této jaderné elektrárně stálou přítomnost zástupců MAAE.

„Odborníci MAAE zůstanou v záporožské elektrárně. Dnes jsme toho prohlédli poměrně hodně, zahájili jsme první hodnocení, budeme pokračovat v analýze, ale měli byste vědět, že experti MAAE zůstávají v elektrárně,“ citovala ruská agentura TASS Grossiho.

Stanice BBC dříve s odvoláním na šéfa MAAE napsala, že výprava zůstane v atomové elektrárně do soboty a poté podle jeho slov bude „pracovat na stálé přítomnosti svých pozorovatelů v areálu elektrárny“.

Jaderní inspektoři vyrazili z Kyjeva do záporožské elektrárny

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám