Hlavní obsah

Italové budou uprchlíky chycené na moři vozit do Albánie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dohoda mezi Itálií a Albánií umožní transportovat uprchlíky zachycené italskými loděmi na Středozemním moři do dvou lokalit v Albánii, kde se budou posuzovat jejich žádosti o azyl. Albánská strana souhlas označila za gesto dobré vůle a očekává italskou podporu při snahách Tirany o vstup do Evropské unie.

Foto: Profimedia.cz

Italská premiérka Meloniová a předseda albánské vlády Rama při podpisu dohody o migraci v Římě

Článek

Šéfové exekutivy Itálie a Albánie Giorgia Meloniová a Edi Rama v pondělí v Římě podepsali průlomovou dohodu, jejímž základem je zřízení dvou přijímacích center pro běžence na albánském území. Do nich budou moci lodě italského námořnictva a pobřežní stráže převážet uprchlíky, které se podaří zachytit na Středozemním moři cestou z Afriky k italským břehům.

„Dohoda má v zásadě tři cíle: bojovat proti obchodování s lidmi, předcházet ilegální migraci a zajistit, aby mezinárodní ochranu získali jen ti, kdo na ni mají nárok,“ řekla podle listu La Stampa při podpisu dohody premiérka Meloniová. Smlouva se netýká lodí provozovaných nevládními organizacemi, které rovněž uprchlíky na moři často zachraňují.

Albánský premiér Rama okomentoval dohodu jako „splátku dluhu, který Albánie vůči Itálii má“. Podle italských agentur tím měl na mysli zejména 90. léta minulého století, kdy do Itálie přišly za lepším životem desetitisíce Albánců. Mnozí na Apeninském poloostrově zůstali.

Italové v Albánii utekli z restaurace bez placení. Naštvaná Meloniová srovnala útratu ze svého

Evropa

Podle serveru Koha premiér Rama též připomněl tradici albánské vstřícnosti vůči lidem jiného původu a zázemí, mj. v souvislosti s tím, že Albánie za 2. světové války poskytovala úkryt pronásledovaným Židům. Rama též zmínil, že věří v podporu ze strany Itálie co do snah o přistoupení do EU.

Přijímací centra na albánské půdě budou dvě, jedná se o lokality Shëngjin a Gjader na severním pobřeží země. Mají mít souhrnnou kapacitu tří tisíc osob. Podle albánského premiéra by mělo být možné za rok „odbavit“ přes 30 000 lidí.

Z hlediska italské domácí politiky se jedná o důležité body pro premiérku Meloniovou, neboť zejména jižní část Itálie opakovaně čelí náporu velkého množství běženců. To vytváří tlak na místní infrastrukturu i obviňování, že italská vláda nedělá proti nelegální migraci dost.

To jsme tu ještě neměli. Na italský ostrov s šesti tisíci obyvateli připlulo za jeden den pět tisíc migrantů

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám