Hlavní obsah

Italové v Albánii utekli z restaurace bez placení. Naštvaná Meloniová srovnala útratu ze svého

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poté, co se na sociálních sítích rozšířila informace o čtyřech italských turistech, kteří v albánském Beratu utekli z restaurace bez zaplacení, rozhodla se italská premiérka Meloniová účet vyrovnat z vlastní kapsy. „Jako Italové si nemůžeme dovolit ztratit respekt,“ řekla.

Foto: Florion Goga, Reuters

Premiéři Albánie a Itálie Edi Rama a Giorgia Meloniová

Článek

Čtyři italští návštěvníci spěšně opouštějí restauraci umístěnou na historickém hradě a poté utíkají pryč ulicemi. Tak vypadají záběry bezpečnostní kamery z města Berat v centrální Albánii. Útrata ve výši 8450 leků (asi 1900 korun) za nimi zůstala neuhrazená.

Poté, co se událost prostřednictvím sociálních sítí masově rozšířila, rozhodla se italská premiérka Giorgia Meloniová účet za své krajany uhradit.

„Řekl jsem o tom Giorgii, všichni okolo se smáli. Ona ale nikoli a hned se obrátila na italského velvyslance se slovy: ‚Jdi a hned zařiď, abychom to za ty hlupáky zaplatili. (…) Jako Italové si nemůžeme dovolit takhle ztrácet respekt.‘“ Tak vykreslil situaci v interview pro list La Stampa albánský premiér Edi Rama, na jehož pozvání Meloniová s rodinou nyní tráví několik dní v Albánii.

„Šlo to z premiérčiných peněz“

Situace je citlivá i proto, že Albánie letos zažívá mimořádný nápor italských turistů. Obě země pojí mnohočetné historické vazby, velká část Albánců ovládá italštinu a služby i běžné zboží jsou v Albánii mnohem levnější než v Itálii.

„Pokud jde o zůstatek účtu v restauraci v Beratu, který italští turisté neuhradili, je třeba uvést, že platba byla uhrazena z osobních prostředků premiérky Meloniové a  velvyslanectví fungovalo pouze jako prostředník,“ uvedlo v oficiálním prohlášení italské velvyslanectví v Tiraně.

Reklama

Výběr článků

Načítám