Hlavní obsah

Horlivý starosta neuspěl. Konference konzervativců v Bruselu po zásahu soudu pokračuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bruselská konference konzervativních a nacionalistických osobností NatCon, kterou v úterý na základě rozhodnutí starosty městské části přerušila policie, může ve středu opět pokračovat. Povolil to tamní soud. Mezi účastníky konference jsou například jeden ze strůjců brexitu Nigel Farage nebo maďarský premiér Viktor Orbán.

Konferenci konzervativců v Bruselu v úterý ukončila policieVideo: AP

 
Článek

Starosta příslušné městské části Emir Kir vydal nařízení, které konferenci zakázalo v zájmu „veřejné bezpečnosti“, pořadatelé se ale nedali a obrátili se na belgický nejvyšší administrativní soud. Ten rozhodl v jejich prospěch na základě článku 26 belgické ústavy, jenž dává „všem právo poklidného shromáždění.“

Podle soudu chybějí důkazy, že by akce představovala pro veřejný pořádek riziko. Tím by prý spíš mohla být „reakce, již by organizátoři mohli vzbudit u svých oponentů“.

Úterní scénu, kdy policie vstoupila do síně Claridge v Bruselu, aby podle příkazu akci ukončila, zatímco Nigel Farage dokončoval svou řeč, nazval deník The Guardian fraškou.

Konferenci konzervativců v Bruselu, kde měl vystoupit i Orbán, ukončila policie

Evropa

Svou dlouhou řeč proti evropské konvenci lidských práv mohla ještě přednést bývalá britská ministryně vnitra Suella Bravermanová, ale tou dobou už byly dveře na konferenci zavřené a žádný další mluvčí dovnitř vpuštěn nebyl, což byl i případ neúspěšného francouzského kandidáta na prezidenta Érica Zemmoura.

Pohoršený je i premiér

V Claridge se událost konala poté, co ji odmítly dvě jiné lokace, též na základě tlaku od tamních starostů. Ačkoliv na ulici před budovou nedošlo k žádným protestům, policie obklíčila vchod a delegáty nabádala, aby místo postupně opustili.

Výkonný ředitel ADF International, organizace propagující rodinu a víru, Paul Coleman následně starostu obvinil z autoritářské cenzury. „Ačkoliv zdravý rozum a spravedlnost triumfovaly, včerejší události jsou temnou značkou na evropské demokracii,“ uvedl Coleman. „Žádný funkcionář by neměl mít moc ukončit svobodné a poklidné shromáždění jen proto, že nesouhlasí s tím, co se tam říká.“

Rozhodnutí starosty silně kritizovali zástupci politické levice i pravice. „Co se stalo v Claridge, je nepřijatelné,“ odsoudil zásah premiér země Alexander De Croo, aniž by podpořil konferenci samotnou. „Městská autonomie je základním kamenem naší demokracie, ale nikdy nesmí zvrátit belgickou ústavu, jež zaručuje svobodu slova a poklidného shromažďování už od roku 1830. Zakazovat politické schůze je protiústavní. Tečka.“

Ve středu mají na konference vystoupit Viktor Orbán, bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki či britská komentátorka Melanie Phillipsová, jež bude mluvit o konzervativcích a Gaze. Mezi dalšími tématy, o nichž budou účastníci mluvit, by měla být krize víry a rodiny, otázka hranic a národního státu či budoucnost Evropy.

Europoslanci odmítli schválit rozpočet Rady EU, dokud Ukrajina nedostane patrioty

Evropa

Výběr článků

Načítám