Hlavní obsah

Konferenci konzervativců v Bruselu, kde měl vystoupit i Orbán, ukončila policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policie v Bruselu v úterý hned v úvodu narušila konferenci konzervativních a nacionalistických osobností. Akci naplánovanou na dva dny nařídil ukončit starosta městské části Saint-Josse-ten-Noode, kde se konala. Uvedl, že krajní pravice „zde není vítaná“.

Foto: Virginia Mayo, ČTK/AP

Jeden ze strůjců brexitu Nigel Farage během svého projevu na konferenci konzervativců a nacionalistických osobností v Bruselu, kterou ukončila policie

Článek

Podle agentury DPA policisté několik hodin bránili lidem ve vstupu, uvnitř ale pokračovaly některé projevy nebo panelové diskuze a zatím není jasné, zda akce bude nějakou formou pokračovat i ve středu.

Na akci euroskeptiků nazvané „Konference národního konzervatismu“, která se měla konat za zavřenými dveřmi, měl podle listu Le Soir ve středu vystoupit i maďarský premiér Viktor Orbán. Mezi pozvanými byli také někdejší kandidát na prezidenta Francie Éric Zemmour nebo jeden ze strůjců brexitu Nigel Farage. Jemu patřilo úvodní vystoupení ve společenském centru Claridge.

Místní starosta Emir Kir uvedl, že vydal nařízení, které konferenci zakázalo v zájmu „veřejné bezpečnosti“. „V Saint-Josse krajní pravice není vítaná,“ napsal na sociální síti X liberální politik.

„Je to vskutku jako výjev z podřadné diktatury,“ reagoval na zákaz akce jeden z organizátorů Frank Füredi. „Řekli majiteli, že když se to neukončí, odpojí je od elektřiny,“ dodal.

Podle deníku The Washington Post bylo ústředním tématem na zrušené konferenci to, jak jsou podle účastníků konzervativci umlčováni. „Zvěsti o tom, že přichází policie, v davu vyvolaly jisté vzrušení,“ napsala zpravodajka listu Emily Rauhalaová.

Polsko a Maďarsko se bouří proti migračnímu balíčku EU, Němci si ho pochvalují

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám