Hlavní obsah

Historik: Putin byl teď ve větší izolaci než Stalin, mohlo mu to ovlivnit myšlení

Ruský prezident Vladimir Putin se během pandemie covidu-19 stal mnohem izolovanějším, než kdysi býval někdejší sovětský diktátor Josif Stalin. Izolace a nekontakt s okolím mohly přispět k rozhodnutím, která vedla k ruské invazi na Ukrajinu. V rozhovoru to řekl historik Miroslav Vaněk, ředitel Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd ČR (AV).

Foto: Alexei Nikolsky, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) na jednání s ministrem obrany Sergejem Šojgu a náčelníkem generálního štábu Valerijem Gerasimovem na konci února

Článek

Vaněk podotkl, že během covidu se obecně autoritativní země uzavíraly a izolovaly včetně svých vůdců.

„A já si myslím, že je to i včetně Vladimira Putina, který se i podle jeho nejbližších, kteří ho (...) zásobovali informacemi, stal daleko více izolovaným než třeba (Josif) Stalin ve své době,“ řekl Vaněk. Myslím si, že (...) izolace i ten nekontakt s vnějším světem mohly (...) přispět k tomu, že dělá zcela nereálná a nerealistická rozhodnutí. Takže v tomto myslím, že covid své vykonal také,“ dodal historik.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Historik Miroslav Vaněk

Vaněk také podotkl, že vnímá historické paralely s obdobím před 90 lety. „Neopakuje se to úplně, ale jsou jisté body, které jsou podobné velmi. Což je pandemie, která přichází ve 20. letech, potom přichází ekonomická krize – a potom to spěje k nějakém světovému konfliktu,“ připomněl.

ANALÝZA: Putinovy fantasmagorie o Ukrajině a jak to bylo doopravdy

Válka na Ukrajině

„Já se obávám, že po zdravotních komplikacích a energetické a vlastně ekonomické krizi, která už probíhá, (...) najednou přichází i to, co by nikoho z nás ještě ani před týdnem nenapadlo,“ uvedl Vaněk.

Kromě útoku Ruska na Ukrajinu, připomněl i to, že se tu „haraší“ těmi nejhoršími zbraněmi. Historik doufá, že zvítězí zdravý rozum a historie se nezopakuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám