Hlavní obsah

Dobrý vůdce a správná politika. Drtivá většina Rusů chce znovu volit Putina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zhruba 70 procent Rusů se v příštích prezidentských volbách chystá podpořit současnou hlavu státu Vladimira Putina. Vyplývá to z průzkumu, který zpracovala nezávislá ruská agentura pro průzkum veřejného mínění Levada centrum.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Putinovi přívrženci vysvětlují svoje sympatie tím, že prezident podle nich „dělá správnou politiku“, „je dobrým vůdcem“ a „neexistuje k němu žádná alternativa“. Většina respondentů označuje svůj vztah k Putinovi jako „pozitivně neutrální“.

Z průzkumu vyplývá, že přibližně čtvrtina (23 procent) dotazovaných označila svůj postoj k Putinovi za „pozitivní“. Dalších 19 procent jej dokonce „obdivuje“. Agentura Levada připomíná, že tento poměr mezi respondenty se od loňského roku příliš nezměnil.

Respondenti, kteří vyjádřili Putinovi podporu, dále uvedli, že prezident podle nich „hájí zájmy bezpečnostních složek, oligarchů, střední třídy i běžných obyvatel“.

Odpůrců znovuzvolení je pouze 20 procent

Putinovo znovuzvolení očekává 68 procent Rusů. Od roku 2012 je to druhé nejvyšší číslo, vloni v květnu to bylo podle Levada centra 72 procent Rusů.

Odpůrci znovuzvolení, kterých je 20 procent, naopak mluví o tom, že je Putin ve funkci příliš dlouho a „je potřeba změna“. Zbytek respondentů (12 procent) zůstal neutrální.

Putin se může těšit oblibě zejména u lidí starších 55 let. Mezi nimi má až 74% podporu ke znovuzvolení. U lidí, kteří jako hlavní zdroj informací uvedli televizi, má dokonce 86% podporu.

U mladších lidí ve věku 18-24 let by si znovuzvolení přálo 60 procent dotázaných, naopak 20 procent je proti.

Prakticky jedinou skupinou, kde převažují odpůrci znovuzvolení (55 procent), jsou lidé, kteří uvedli, že nejsou spokojeni s nastaveným směřováním země. I mezi nimi má ale Putin 34% podporu.

Průzkum byl proveden ve dnech 22. až 28. června 2023 na reprezentativním vzorku městské a venkovské populace 1 634 lidí ve věku 18 a více let. Sběr dat probíhal formou osobních pohovorů.

Institut spočítal splněné ruské cíle od začátku invaze. Vyšla mu nula

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám