Hlavní obsah

Francie pošle na Ukrajinu cizineckou legii, hlásá Zacharovová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzská cizinecká legie už sestavila seznam 1500 vojáků, které Paříž v dubnu pošle na Ukrajinu. Prohlásila to ve středu mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová.

Foto: Profimedia.cz

Vojáci Francouzské cizinecké legie během loňského letního cvičení na řece Rhoně, kde trénovali ovládání výsadkových člunů.

Článek

„Velení Francouzské cizinecké legie na začátku března určilo složení taktické skupiny na úrovni praporu čítajícího asi 1500 osob. Předpokládá se, že v dubnu bude skupina uvedena do stavu plné pohotovosti k operačnímu přesunu na ukrajinská bojiště,“ prozradila podle serveru business-gazeta.ru zjištění ruských agentů Zacharovová. Dodala, že Kyjev se stále více potýká s nedostatkem vojáků.

Francouzský prezident Emmanuel Macron na konci února nevyloučil možnost vyslání vojáků na Ukrajinu. O pár dní později šéf ruské rozvědky (SVR) Sergej Naryškin prohlásil, že Francie již „připravuje bojový personál k vyslání do Kyjeva“. V první fázi to má být podle Naryškina kolem 2000 vojáků.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová

Server v této souvislosti připomněl, že podle Ruska „francouzští žoldáci“ již na straně Ukrajiny bojují. Moskva v lednu oznámila, že zničila jednu z jejich bašt v Charkově, a požadovala, aby Paříž vysvětlila přítomnost svých mužů, uvedl server. Ruské ministerstvo zahraničí tehdy kvůli tomu předvolalo francouzského velvyslance Pierra Lévyho.

Ruské ministerstvo obrany tehdy tvrdilo, že při vzdušném úderu zahynulo více než šest desítek zahraničních bojovníků, většinou Francouzů. Paříž ale ruské tvrzení popřela s tím, že „Francie pomáhá Ukrajině pouze dodávkami vojenského materiálu a vojenským výcvikem“.

Cizinecká legie

Francouzská cizinecká legie je elitní jednotka francouzských ozbrojených sil.

Vznikla v roce 1831 jako jednotka zahraničních dobrovolníků, protože po červencové revoluci 1830 cizinci nesměli sloužit v regulérních jednotkách francouzské armády.

Původně byla cizinecká legie určena k ochraně francouzských kolonií, ale účastnila se obou světových válek.

Po rozpadu francouzského koloniálního panství byla existence legie ohrožena, krizi ale dokázala překonat. Jednotky cizinecké legie pak v 90. letech minulého století sloužily v mírových silách OSN v bývalé Jugoslávii či za první války v Perském zálivu (1990–1991).

Příslušníci cizinecké legie, kteří nesmí sloužit pod svým pravým jménem, mohou po třech letech odsloužených se „ctí a věrností“ požádat o francouzské občanství. Stejné privilegium má i legionář, který byl zraněn v boji. Je to v souladu se slavným heslem legie, podle kterého se cizinec stává „synem Francie nikoliv krví přijatou, ale obětovanou“.

Francie chystá podle Ruska vojáky na Ukrajinu. Budou první na řadě, pohrozil šéf ruské rozvědky

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám