Hlavní obsah

Fico a Orbán jedou doma proruskou notu, v Bruselu ale hlasovali pro Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán (FIDESZ) a slovenský premiér Robert Fico (Směr) na nedávném zasedání Rady Evropské unie podpořili další poskytování finanční, hospodářské, humanitární, vojenské a diplomatické podpory Ukrajině tak dlouho, jak dlouho si to bude přát její lid.

Foto: Omar Havana, ČTK/AP

Viktor Orbán a Robert Fico na summitu EU v Bruselu

Článek

Oba politici přitom mluví doma před svými voliči jinak, vojenskou pomoc Ukrajině důrazně odmítají a vyzývají k mírovým jednáním.

V dokumentu se unijní lídři zavázali, že budou Ukrajině poskytovat „udržitelnou vojenskou podporu, především prostřednictvím Evropského mírového nástroje a vojenské pomocné mise EU, jakož i dvoustranné pomoci členských států“.

Podporu zmíněného dokumentu ze strany Fica kritizoval jeho koaliční partner, předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko.

Ukrajina v bojích nemůže zvítězit, chce to plán B, má jasno Orbán

Evropa

„Nesouhlasím s tím, že to Robert Fico podpořil, a budu mu to určitě tlumočit,“ řekl Danko v rozhovoru pro web slovenského deníku Hospodárske noviny.

„(Fico) přitom jasně komunikoval, že vojenskou podporu odmítáme. To bylo pro mě překvapující, ale ještě jsem neměl možnost se ho zeptat, proč zaujal takový postoj,“ řekl Danko.

Předseda SNS připustil, že Fico byl na svém prvním summitu od opětovného nástupu do funkce slovenského premiéra – a jsou to takové „povinné jízdy, které musí absolvovat“.

Danko věří, že Fico nechce dělat politiku tak, že jedno řekne na Slovensku a jiné v Bruselu. Předseda SNS zdůraznil, že kromě odminovacího systému Božena by Slovensko nemělo dodávat na Ukrajinu žádné zbraně a vojenský materiál.

Na to, že Orbán a Fico mluví jinak doma a pak jinak hlasují v Bruselu poukázal také český premiér Petr Fiala (ODS).

„Čtu v médiích, kdo všechno bude co blokovat a co kde řekl maďarský premiér nebo slovenský premiér. Pak ale je tu nějaká realita na Evropské radě, a když se podíváte na závěry, které jsme chválili jednomyslně, tak tam třeba vidíte jasné vyjádření podpory Ukrajině, včetně potvrzení všech závazků, které Evropská unie udělala,“ uvedl Fiala.

Estonská premiérka Kaja Kallasová k postoji Orbána a Fica pouze konstatovala, že pokud říkají nesprávné věci a dělají věci správné, je to v pohodě.

Fico svůj postoj vysvětlil tím, že vojenská pomoc Ukrajině je podle schválených dokumentů bilaterální záležitostí. „A tím vše končí. My bilaterálně říkáme ne,“ zdůraznil předseda slovenské vlády.

Konflikt na Ukrajině nemá vojenské řešení, prohlásil v Bruselu Fico

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám