Hlavní obsah

Expert: Putinův projev byl slabší. Jestli nechce pat, musí mobilizovat

Pondělní proslov ruského prezidenta Vladimira Putina na Rudém náměstí v Moskvě byl slabší, než očekával, řekl Novinkám politický geograf Libor Jelen. Od Putina, který hájil útok na Ukrajinu, čekal agresivnější a více průlomový postoj směrem k dalšímu vývoji války.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin přihlíží přehlídce

Článek

„Byl až moc obecný. Vyhýbal se silným narativům směrem k ruskému občanovi a jeho proslov byl málo agresivní vůči Západu. Obecně mi přišlo, že nesplnil očekávání ani jedním směrem,“ řekl Novinkám Jelen.

Média několik dní dopředu upozorňovala, že by Putin mohl 9. května, kdy Rusko slaví Den vítězství na počest ukončení druhé světové války v Evropě, oficiálně vyhlásit Ukrajině válku. To se nakonec nestalo.

Putin v proslovu hájil nevyhnutelnost útoku na Ukrajinu

Evropa

Jelen, který jako jeden z mála odborníků invazi správně predikoval, ale upozornil, že Putin nikdy neuskuteční kroky, které jsou předem naplánované.

Připomněl informace zpravodajských služeb, které předpověděly přesné datum začátku invaze na Ukrajinu. Putin ji nakonec zahájil o pár dní později. „Takže je možné, že ještě nějaký jeho další projev přijde v příštích dnech,“ doplnil Jelen.

Foto: Archiv Libora Jelena

Politický geograf Libor Jelen z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy

„Myslím, že jestli vojenská operace nemá skončit zakonzervováním hranic, bude muset Putin mobilizovat. Dochází mu lidské síly i technika, takže nějaký průlom musí udělat, jestli to nemá skončit patem,“ pokračoval Jelen.

Putin v projevu zmínil, že „speciální operace“ na Ukrajině byla vynuceným a jediným správným řešením. Hovořil také o tom, že se Rusko se Západem snažilo dohodnout na bezpečnostních zárukách a hledání kompromisu. Západ ruské požadavky prostudoval, ale odmítl pro jejich nepřijatelnost.

Fiala: Putinovy lži je zbytečné komentovat, zkreslování historie pokračuje

Domácí

Ruský prezident mluvil také o tom, že ruská armáda bojuje v Doněcké a Luhanské oblasti na svém území. Z toho podle Jelena pramení další důsledky, včetně možného nasazení jaderných zbraní.

„Putin řekl, že je použije při ohrožení ruského území, a Doněckou a Luhanskou oblast za ruské území považuje. Tahle možnost, byť její pravděpodobnost je jen pár procent, existuje,“ míní Jelen.

Reklama

Výběr článků

Načítám