Hlavní obsah

Fiala: Putinovy lži je zbytečné komentovat, zkreslování historie pokračuje

Vladimir Putin pokračuje v účelovém zkreslování historie. Těmito slovy premiér Petr Fiala (ODS) okomentoval pondělní projev ruského prezidenta, který zazněl během slavnostní přehlídky ruské armády u příležitosti konce druhé světové války. Jednotlivé lži podle Fialy není třeba komentovat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Fiala (ODS)

Článek

„Vladimir Putin v projevu navázal na nepravdivé informace a účelové zkreslování historie i současnosti, kterými se ruská propaganda snaží ospravedlnit ničím nevyprovokovanou agresi Ruska na Ukrajině. Nemá smysl se ohrazovat proti každé jednotlivé lži, která v Moskvě zazněla, projev ale potvrdil důležitost jednotného a razantního postupu Západu proti agresorovi,“ uvedl v reakci Fiala.

Putin ruskou invazi na Ukrajinu označil za jediné správné rozhodnutí a za reakci na postup západních zemí a Kyjeva. Tvrdil také, že Kyjev chystal další kárnou operaci proti proruským separatistům na východě Ukrajiny, nezávislost jejichž jednostranně vyhlášených republik Moskva uznala těsně před začátkem svého vpádu na Ukrajinu.

Putin v proslovu hájil nevyhnutelnost útoku na Ukrajinu

Evropa

NATO podle Putinova pondělního tvrzení začalo aktivně připravovat území u ruských hranic a rozvíjet tam vojenskou infrastrukturu. U hranic země vznikla bezprostřední hrozba, chystal se útok, a to i na anektovaný Krym, prohlásil ruský prezident. Rusko proto podle Putina na svou obranu proti agresi zasadilo preventivní úder.

Severoatlantická aliance začala v reakci na ruskou anexi Krymu v roce 2014 posilovat bezpečnost svého východoevropského křídla, především států Pobaltí a Polska, jako nepodložená ale odmítá opakovaná ruská obviňování z toho, že by Ukrajinu plánovala využít k nějaké agresi vůči Ruské federaci.

Rusové chystají útok ve dvou směrech

Evropa

V reakci na agresi proti Ukrajině nicméně členské státy NATO, zejména ty na východním křídle Aliance, přistupují k urychlené modernizaci armád a zvyšují výdaje na obranu, které řadu let držely pod hranicí dvou procent HDP, k němuž se v rámci NATO zavázaly.

Ukrajinu podporují financemi i dodávkami zbraní a dalšího vojenského materiálu či informací.

Reklama

Výběr článků

Načítám