Hlavní obsah

EU uvalila sankce kvůli Navalnému

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rada Evropské unie v pátek uvalila sankce na 33 osob a dvě společnosti v souvislosti s úmrtím ruského opozičníka Alexeje Navalného, který zemřel v polovině února v ruské trestanecké kolonii Polární Vlk. Informuje o tom Rada bezpečnosti EU na svém webu.

Foto: Profimedia.cz

Ursula von der Leyenová

Článek

„Kremelský režim zabíjel Alexeje Navalného pomalu, čímž dal jasně najevo, jak bezcenný je pro něj lidský život. Dnes zavedené sankce jsou dokladem našeho odhodlání zajistit, aby se ruské politické vedení a orgány za pokračující porušování lidských práv v Rusku zodpovídaly,“ prohlásil v pátek Borrell, jehož cituje tisková zpráva Rady Evropské unie.

„Současně si uvědomujeme, že Putin není Rusko a Rusko není Putin. Budeme i nadále podporovat ruskou občanskou společnost a nezávislé hlasy,“ dodal šéf evropské diplomacie.

V tiskové zprávě se uvádí, že na seznamu sankcionovaných subjektů se objevila nápravná kolonie IK-6 a nápravná kolonie IK-3 s nejpřísnější ostrahou. Podle evropské rady jsou obě kolonie známy fyzickým a psychickým nátlakem vyvíjeným na vězně, kteří v nich jsou často vystavováni úplné izolaci, mučení a násilí.

Dost bylo truchlení. Ruští diplomaté v Gruzii za 40 minut zničili pietu za Navalného

Evropa

„Alexej Navalnyj zde musel snášet týrání, mimo jiné v podobě opakované izolace v trestní cele a krutého, nelidského a ponižujícího zacházení, což vedlo k vážnému zhoršení jeho zdravotního stavu,“ stojí ve zprávě.

Rada Evropské unie uvalila sankce také na velitele kolonie IK-3 Vadima Kalinina a jeho zástupce. Na seznamu se objevil také soudce Andrej Surovov, který v loňském roce Navalného odsoudil k 19 letům odnětí svobody, Kirilla Nikiforova, který zamítl žalobu opozičníka proti kolonii IK-6, jíž podal protest proti svému přesunu do trestní cely na dobu 12 dní.

Dalšími sankcionovanými jsou Jevgenija Nikolajevová, Natalija Dudarová a vysoce postavení úředníci činní v rámci vězeňského systému a na ruském Ministerstvu spravedlnosti, kteří byli buď odpovědní za výkon trestů odnětí svobody Alexeje Navalného a dalších politických oponentů, nebo nezajistili ochranu lidských a občanských práv a svobod.

Matka Navalného s žalobou na věznici narazila. Mrtvý opozičník by ji musel podat sám

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám