Hlavní obsah

Matka Navalného s žalobou na věznici narazila. Mrtvý opozičník by ji musel podat sám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Matka zesnulého ruského opozičníka Alexeje Navalného neuspěla u soudu se žalobou, že se mu ve vězeňské kolonii za polárním kruhem nedostalo řádné zdravotnické péče. Podle soudu může totiž tuto žalobu podat jen Navalnyj sám. Ve čtvrtek to uvedl Navalného spolupracovník Ivan Ždanov.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Muži vynášejí rakev s tělem Alexeje Navalného z chrámu Ikony Matky Boží

Článek

Navalného rodina a podporovatelé dlouhodobě obviňují současný ruský režim, že byl opoziční politik ve vězení týrán, často držen na samotce a mučen. Podle agentury Reuters též prezidenta země Vladimira Putina obviňují z Navalného vraždy. Tato obvinění Kreml horlivě popírá, přestože již v roce 2020 Navalnyj přežil otravu sovětským novičokem.

Žalobu Ljudmily Navalné řešil soud v malém městečku Labytnangi poblíž vězeňské kolonie, kde k úmrtí došlo. Ten podle Ždanova žalobu zamítl, protože v tomto případě může vězeňskou správu žalovat jen Navalnyj sám.

„Alexej podal několikrát žalobu za neposkytnutí zdravotní péče v koloniích,“ napsal Ždanov na Telegramu. „Teď když byl zabit, popírají tvrzení jeho rodiny posměšným jazykem.“

Podle představitelů ruského vězení Navalnyj 16. února ve věku 47 let po venkovní procházce upadl do bezvědomí a zemřel. Jeho úmrtní list dle vyjádření jeho spolupracovníků uvádí, že zemřel přirozenou smrtí.

Ljudmila po synově smrti odcestovala do Salechardu, kde jí tamní vyšetřovatelé jeho tělo odmítli vydat, dokud neslíbí, že mu neuspořádá veřejný pohřeb. Nakonec jí úřady tělo vydaly a Navalnyj měl pohřeb v moskevském kostele, při němž se kolem něj shromáždily tisíce Rusů. Akce přerostla v protest, kde se krom Navalného jména skandovalo „Putin je vrah“ nebo „Ne válce“. To i přesto, že Kreml nabádal proti shromažďování v době pohřbu.

Na pietách za Navalného v Rusku zatkli přes sto lidí

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám