Hlavní obsah

Dost bylo truchlení. Ruští diplomaté v Gruzii za 40 minut zničili pietu za Navalného

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pracovníci ruské diplomatické mise v gruzínském hlavním městě Tbilisi v úterý zničili lidmi vytvořenou pietu za zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného. S odkazem na gruzínský server Paper Kartuli o tom informuje ruský list The Moscow Times.

Pietní místo za Alexeje Navalného ve Tbilisi (záběry z 1. března)Video: Reuters

 
Článek

„Pracovníci ruského oddělení pro vnitřní zájmy v Tbilisi během 40 minut zničili památník Navalného, který existoval 18 dní a byl tvořen více než 200 kyticemi,“ uvedl na telegramovém kanálu server Paper Kartuli.

„Aktivistům se podařilo zachránit část květin, svíček a plakátů. Zřídili nový památník u Puškinova pomníků na náměstí Svobody,“ dodal.

Foto: Shakh Aivazov, ČTK/AP

Pieta za Navalného v Tbilisi

Zaměstnanci ruské diplomatické mise měli podle ruského listu The Moscow Times o zničení památníku informovat dopředu. Argumentovali očištěním plotu, který obklopuje budovu, kde má sídlo ruské oddělení pro vnitřní zájmy, jež je hlavní diplomatickou misí Ruska v zemi.

The Moscow Times uvedl, že jednoho z pracovníků, který se na ničení památníku podílel, aktivista konfrontoval. „Už jste truchlili dost. Stačilo to,“ měl mu údajně odpovědět ruský diplomat.

Rusko v Gruzii nemá svoji ambasádu. Stalo se tak v důsledku diplomatického rozkolu způsobeného ruskou anexí gruzínské Jižní Osetie a Abcházie, připomíná The Moscow Times. Oddělení pro vnitřní zájmy sídlí na švýcarské ambasádě.

Foto: Shakh Aivazov, ČTK/AP

Žena zapaluje svíčku na památku ruského opozičního představitele Alexeje Navalného v Tbilisi, 1. března 2024

Foto: Shakh Aivazov, ČTK/AP

Pieta v Tbilisi za Alexeje Navalného, 1. března 2024

Putin má strach z vlastních občanů, prohlásil šéf české ambasády v Moskvě Čistecký

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám