Hlavní obsah

Do ulic Bruselu už jen s rouškou, hlavní město EU zpřísňuje opatření

Právo, DPA, ČTK, nek, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V belgické metropoli Bruselu, kde sídlí také orgány EU, včera začala platit povinnost nosit roušky na všech veřejných prostranstvích. Důvodem jsou rostoucí počty případů nákazy koronavirem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Bruselu se musí nosit roušky Video: Reuters

 
Článek

Povinnost nosit roušku či si jinak zakrývat ústa a nos platí v celém Bruselském regionu, jehož součástí je kromě samotného centrálního Bruselu ještě osmnáct dalších čtvrtí a obcí, například Anderlecht, Ixelles, Schaerbeek či Molenbeek-Saint-Jean.

Nařízení se týká ulic, parků a dalších veřejných prostranství, ale i soukromých prostor přístupných veřejnosti. Lidé roušky nemusí nosit jen při sportu či při těžké fyzické práci na veřejnosti, třeba při opravě silnic. Výjimku dostali i lidé se zdravotními obtížemi.

Žáci zpět do lavic. Německý experiment začal

Zahraniční

Se zvýšeným nárůstem počtu nakažených se potýká také Slovensko, jehož ministr zdravotnictví Marek Krajči dokonce hovoří o „druhé vlně“ epidemie. Dodává ale, že situace je pod kontrolou. Pandemická komise vlády navrhla svolat koncilium odborníků, které by podle ministra mělo vyhodnotit vývoj v zemích sousedících se Slovenskem.

Podle včerejších informací přibylo v SR za posledních 24 hodin 75 pacientů s koronavirem, což představuje nejvyšší nárůst od konce dubna.

Do vídeňského Schönbrunnu se návštěvníci vracejí jen velmi zvolna

Cestování

Denní počet nově nakažených roste i v Rakousku, kde se přiblížil ke dvěma stovkám. Nejvíce případů hlásila metropole Vídeň, kde za 24 hodin registrovali

91 případů infekce. Následují Horní Rakousy (31), Tyrolsko (28) a Dolní Rakousy (21).

Norové přitvrdili

Norsko včera rozšířilo seznam zemí, které kvůli koronaviru nepovažuje za bezpečné. Do desetidenní karantény budou muset nově i cestující z Polska, Nizozemska, Malty, Islandu, Kypru, Faerských ostrovů a některých oblastí Švédska a Dánska. Kvůli nepříznivému vývoji epidemiologické situace Norsko již minulý týden znovu zavedlo povinnost karantény pro cestující z Česka, Francie, Švýcarska a Monaka.

S přísným opatřením vstoupila včera do nového školního roku nejlidnatější německá spolková země Severní Porýní-Vestfálsko. Žáci i učitelé musí mít zakrytá ústa a nos po celou dobu výuky.

Letoun přistál v Norsku v 00:00, cestující ale karanténa nemine

Koktejl

Nařízení se dotklo zhruba 2,5 milionu žáků. Výjimku dostaly jen děti ve speciálních

školách a školách základních (Grundschule), do kterých v Severním Porýní-Vestfálsku chodí děti od šesti do deseti let. Opatření má zatím platit do konce srpna.

V celém Německu se včera počet nově infikovaných vyhoupl na 1226. Minulý týden bilance nových případů nákazy třikrát za sebou překročila hranici tisícovky, která předtím byla naposledy překonána 9. května.

Reklama

Výběr článků

Načítám