Hlavní obsah

Dánsko kvůli válce na Ukrajině razantně navyšuje obranný rozpočet

Dánsko pod vlivem situace kolem Ukrajiny v příštích letech razantně navýší vojenské výdaje. Ministerstvo obrany v Kodani oznámilo, že 5,8milionová země vynaloží v nadcházejícím desetiletí na modernizaci armády v přepočtu 117,5 miliardy Kč a že podíl vojenského rozpočtu na hrubém domácím produktu se do roku 2030 zvýší z nynějších 1,5 procenta na dvě procenta.

Foto: Profimedia.cz

Dánská korunní princezna Mary při nedávné přehlídce vojenské jednotky v Kodani.

Článek

„Současná geopolitická situace si žádá více zdrojů na zajištění obranyschopnosti,“ uvedl úřadující ministr obrany a ministr hospodářství Troels Lund Poulsen v prohlášení, z nějž citovala francouzská televize BFMTV.

Úřad připustil, že politici v minulých letech přijímali rozhodnutí na základě předpokladů, které se ukázaly jako chybné. „Znamená to, že nyní stojíme před velkým úkolem - obnovit základy naší obranyschopnosti a poté je dále konsolidovat,“ dodal ministr.

Zrušili státní svátek

Podle náčelníka generálního štábu dánských ozbrojených sil Flemminga Lentfera situace naléhavě vyžaduje také navýšení počtu vojáků. „Je to obrovský úkol. Není to něco, co lze vyřešit za jeden nebo dva roky,“ prohlásil.

Ve snaze ušetřit státní pokladně a posílit obranný rozpočet zrušil dánský parlament jeden státní svátek, Velký modlitební den. Ten se od roku 1686 slaví vždy čtvrtý pátek po Velikonocích, od roku 2024 tomu již tak ale nebude. Vláda propočítala, že tím ušetří v přepočtu 9,5 miliardy korun ročně.

Dánská loď spatřila před explozemi Nord Streamu ruské speciální plavidlo

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám