Hlavní obsah

Dánská loď spatřila před explozemi Nord Streamu ruské speciální plavidlo

Několik dní před loňskými zářijovými výbuchy na plynovodech Nord Stream zahlédlo dánské námořnictvo poblíž místa jejich poškození ruskou speciální loď. Šlo údajně o plavidlo typu SS-750, které mělo na palubě menší ponorku.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Únik plynu z plynovodu Nord Stream 2 zachycený 28. září 2022 švédskou pobřežní hlídkou.

Článek

Listu Information to potvrdilo dánské ministerstvo obrany s tím, že dánská pátrací loď pořídila 22. září 2022 východně od ostrova Bornholm 26 fotografií zmíněného ruského plavidla.

Čtyři dny nato došlo na plynovodech k výbuchům, které úřady vícero zemí považují za sabotáž.

Kdo za tímto aktem stojí, není jasné. V Německu, Dánsku a také Švédsku běží vyšetřování události. Přítomnost ruské lodi v oblasti krátce před výbuchy podle médií vybízí k domněnce, že by za sabotáží mohlo stát samotné Rusko.

Moskva ale jakýkoli podíl na explozích u plynovodů opakovaně odmítla. Dánské úřady pořízené snímky nechtějí zveřejnit z důvodu vyšetřování incidentu.

„Je to neuvěřitelně zajímavé. SS-750 je speciální plavidlo, které je navrženo právě pro operace pod vodou,“ řekl listu švédský badatel, expert na Rusko a na zpravodajské služby Joakim von Braun. Dodal, že tato loď je vybavena miniponorkou s chapadlem.

Podobně argumentuje Jacob Kaarsbo, dánský analytik think-tanku Europe, jenž v minulosti 15 let pracoval v obranné zpravodajské službě.

Věří, že nově získané poznatky pomohou objasnit, co se v inkriminované oblasti těsně před explozemi dělo. „Víme, že SS-750 má kapacitu provádět takové operace,“ řekl Kaarsbo.

Další expert, Olivier Alexander, připustil, že ruské plavidlo se v oblasti mohlo pohybovat i z jiného důvodu. „Ale to načasování, že je na místě právě v uvedené době, je hodně zvláštní,“ řekl.

Dánové vytáhli „záhadný“ objekt u Nord Streamu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám