Hlavní obsah

Další vývoj války na Ukrajině určí schopnost přecházet řeky, míní Britové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Schopnost překonávat řeky bude jedním z nejdůležitějších faktorů, které rozhodnou o vývoji války na Ukrajině v příštích několika měsících. Uvedla to v pondělí britská vojenská rozvědka poté, co Rusové zničili dva mosty spojující Severodoněck s Lysyčanskem. O Severodoněck se nyní tvrdě bojuje.

Foto: Ukrainian Airborne Forces Comman, Reuters

Pokus o překročení řeky Severní Doněc se ruským vojákům nezdařil.

Článek

Britská rozvědka upozornila, že západní část Donbasu, kterou chtějí Rusové dobýt, aby mohli dokončit ovládnutí celé Doněcké oblasti, leží na pravém břehu Severního Doňce. Tam se nacházejí třeba města Kramatorsk, Slovjansk, Bachmut či Lysyčansk.

„Aby mělo Rusko úspěch ve stávající fázi své ofenzívy na Donbasu, musí buď provést ambiciózní obkličovací operaci, nebo podniknout ozbrojené přechody přes řeku,“ uvedla rozvědka.

Ukrajinci opakovaně zabránili ruským pokusům o přechod Severního Doňce a způsobili ruským jednotkám značné ztráty na lidech i technice.

Rusové proto dobývají nejen Severodoněck na levém břehu Severního Doňce, ale také se pokoušejí dobýt na druhém břehu řeky ležící Lysyčansk postupem po pravém břehu od Popasné, přes Vrbivku a Komyšuvachu. Jejich snaha zatím není úspěšná. Útoky na Dolynu a Tošlivku nepřinesly zlom.

Ukrajinci přiznali ústup v Severodoněcku, Rusové odřízli obránce od munice

Evropa

Britská rozvědka upozorňuje, že se Ukrajincům opakovaně podařilo odstřelit mosty dříve, než je mohli Rusové použít.

Zničeny byly i dva mosty spojující Severodoněck s Lysyčanskem. Podle ukrajinského vojenského správce oblasti Serhije Hajdaje je ale zničili Rusové. Třetí ostřelují.

Hajdaj už dříve řekl, že Severodoněck nemá velký strategický význam, jen politický, protože je to poslední velké město v Luhanské oblasti, které není pod kontrolou Ruskem podporovaných separatistů.

Jeho obrana je obtížná, pokud by se však z něj Ukrajinci stáhli, při pokusu dobýt zpět území na levém břehu Severního Doňce by čelili stejným problémům jako nyní Rusové.

Tvrdé boje o řeku Severní Doněc, Ukrajinci zničili pontonové mosty

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám