Hlavní obsah

Česko si v EU vysloužilo uznání za snahy o shodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzi byli během svého předsednictví razantní. Jako evropská mocnost si to mohli dovolit. Češi museli být skromnější: místo protlačování témat, která jsou pro Prahu důležitá, se zaměřili na moderování unijních tahanic a hledání shody v dlouhé řadě sporných otázek. Právě to nyní vyzvedávají ti, kdo se vyjadřují ke končícímu půlročnímu českému předsednictví v Radě EU.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Logo českého předsednictví

Článek

„Držet konsenzus několik dalších měsíců byl hodně složitý úkol. Myslím, že v tomhle Češi obstáli skvěle,“ řekl ČTK vedoucí bruselské sekce českého institutu Europeum Žiga Faktor.

„My jsme hleděli na to, aby se členské státy cítily komfortně, abychom nikoho do ničeho netlačili přes míru, protože to je potom kontraproduktivní,“ zdůraznila česká velvyslankyně při EU Edita Hrdá, podle níž většina zemí oceňuje, že se Češi snažili hledat jednomyslný souhlas v rámci Unie. Praha tak podle ní obstála lépe, než mnozí před půlrokem čekali.

„Ukázali se jako dříči“

„Zřídka jsem viděl předsednictví, které bylo úspěšnější, cílevědomější a profesionálnější,“ tvrdil už před Vánoci místopředseda Evropské komise Frans Timmermans. Navázal tak na oceňující výroky dalších představitelů unijních institucí, které zazněly na závěr summitu EU v půli prosince.

KOMENTÁŘ: Dobré předsednictví? Jak pro koho – Alex Švamberk

Komentáře

„Češi se při předsednictví rozhodně ukázali jako dříči,“ napsal deník The Financial Times. Po­ukázal na prosazení tří balíčků protiruských sankcí, schválení cenového stropu pro ruskou ropu či dohody o finanční pomoci Ukrajině a o globální dani pro korporace.

Georgina Wrightová, ředitelka evropského programu na Montaigne Institute v Paříži, soudí, že Praze se velmi vyplatilo důkladné zmapování pozic jednotlivých zemí ještě před nástupem do čela Rady EU. Tím si Česko velmi usnadnilo nalézání kompromisů.

Zároveň ale analytička soudí: „Málokdo mimo evropskou bublinu si tyto úspěchy spojuje s ČR. Češi nejsou tak dobří při prezentaci svých úspěchů vůči zbytku Evropy jako při uzavírání dohod.“

Ale až příští rok se ukáže, jak Unii pomohlo dojednané omezení cen plynu v případě nouze či zavedení cenového stropu na ruskou ropu. Ještě déle bude trvat, než se zjistí, zda klimatické reformy, dojednané pod taktovkou Čechů, jsou pro Evropu přínosem, nebo zda jde jen o líbivá, leč od reality odtržená gesta, jak se domnívají třeba čeští oceláři.

Úspěchy a neúspěchy

Pod vedením Česka dosáhla Unie shody na třech balíčcích sankcí proti Rusku.

Dohodla se na pomoci 18 miliard eur (440 mld. Kč) Ukrajině na příští rok.

Dojednala podrobnosti velké části stěžejních norem z klimatického balíku Fit for 55.

Dosáhla dohod o omezení cen energií, společném nákupu plynu a solidaritě, klesne-li jeho přísun.

Udělila status kandidáta Bosně a Hercegovině a přijala přihlášku Kosova do EU.

Dohodla se na vízové liberalizaci pro Kosovo i na přijetí Chorvatska do Schengenu.

Česko neuspělo ve snaze rozšířit schengenský prostor o Rumunsko a Bulharsko.

Posun se nepodařil ani v jednáních o migraci, kterou se má zabývat únorový summit EU.

EK: České předsednictví EU bylo jedno z nejúspěšnějších za dlouhá léta

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám