Hlavní obsah

EK: České předsednictví EU bylo jedno z nejúspěšnějších za dlouhá léta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

České předsednictví jedním z nejúspěšnějších za dlouhá léta. Zvládlo těžká vyjednávání o klimatických normách. Po skončení posledního ministerského zasedání pod českým vedením to dnes prohlásil místopředseda Evropské komise Frans Timmermans.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Fiala a předsedkyně Evropské komise Ursula Von Der Leyenová na Pražském hradě při začátku jednání tzv. Evropského politického společenství. Snímek je z letošního října.

Článek

„Zřídka jsem viděl předsednictví, které bylo úspěšnější, cílevědomější a profesionálnější,“ prohlásil v úterý Timmermans, který podle svých slov sleduje či se účastní dění v institucích EU a jí předcházejících společenstvích téměř 35 let.

Česko podle něj dokázalo naplnit slova svého někdejšího prezidenta Václava Havla, podle nichž by dělení na východ a západ Evropy nemělo být morální či politickou charakteristikou, ale pouze zeměpisnou. Česko si koneckonců název Havlovy knihy Evropa jako úkol zvolilo jako hlavní motto svého předsednictví.

Že bylo předsednictví velkým úspěchem, řekla i eurokomisařka Věra Jourová. Čeští politici a diplomaté podle ní mimo jiné prokázali schopnost v dosahování kompromisu mezi členskými státy. „České předsednictví prokázalo, že stojí velmi pevně nohama na zemi, že je velmi silným hráčem, vyjednavačem s obrovskou diplomatickou erudicí a že je to země, která by si měla podržet silný hlas i po skončení předsednictví,“ uvedla Jourová.

Připomněla, že Česko muselo reagovat na konflikt na Ukrajině a řešit související energetickou krizi.

Štafetu přebírá Švédsko

Český vicepremiér Marian Jurečka na zasedání ministrů životního prostředí předal předsednickou agendu na příští půlrok Švédsku.

Jurečka v Bruselu udělal tečku za půlrokem, v jehož průběhu Česko dotáhlo do konce vyjednávání o řadě návrhů z balíčku norem známého pod názvem Fit for 55.

Ten má Unii do konce desetiletí dovést k omezení emisí oxidu uhličitého nejméně o 55 procent proti hodnotám z roku 1990. Zástupci českého předsednictví se s europoslanci shodli mimo jiné na zásadním omezení prodeje nových aut s klasickými spalovacími motory od roku 2035, reformě trhu s emisními povolenkami nebo závazném cíli pro pohlcování oxidu uhličitého při hospodaření s půdou a lesy.

Nouzové zastropování cen plynu, pokud překročí 4,4 koruny za kWh

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám