Hlavní obsah

Čaputová v ruštině vzkázala vojákům: Ubližovat bezbranným je největší slabošství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová vyzvala v emotivním videu natočeném v ruském jazyce vojáky a velitele ruské armády, aby ukončili válku na Ukrajině. „Každým dnem jen zvětšujete armádu zraněných duší a těl žen, dětí a nevinných lidí. Ubližovat bezbranným je projevem největšího slabošství,“ uvedla hlava státu na videu.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová

Článek

Prezidentka odsoudila vojenskou agresi na Ukrajině a připomněla, že ruští vojáci a velitelé při každém zmařeném civilním životě porušují vojenskou disciplínu a ztrácejí čest.

„Ruští vojáci, velitelé, všichni, kterých se to týká, pokud ještě cítíte v sobě zbytek lidskosti, proberte ji k životu a ukončete tuto strašnou válku,“ vyzvala Čaputová.

„Vidím tváře desítek žen, dětí, civilistů, které prochází obrovskou bolestí. Vidím před sebou duše lidí navždy zjizvené utrpením,“ dodala.

Čaputová vzkázala Rusům, že jim nikdo nevyhrožoval. „Omlouváte invazi slovy o osvobození. Od čeho jste chtěli osvobodit Taťánu z Irpině, kterou i se dvěma dětmi zabil ruský granát, když běžely po ulici, která měla být součástí bezpečného koridoru?“ položila otázku hlava státu.

„Jsem žena a matka. A když každý den čtu o nových a dalších otřesných svědectvích, ztrácím slova,“ dodala slovenská prezidentka.

Reklama

Výběr článků

Načítám