Hlavní obsah

Britská policie vyšetřuje případ demonstranta napadeného u čínského konzulátu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manchester

Policie v britském Manchesteru vyšetřuje nedělní incident s protestujícím, který byl po prodemokratické demonstraci proti čínskému prezidentovi Si Ťin-pchingovi zřejmě vtažen do areálu čínského konzulátu a zbit. V pondělí o tom informovala agentura Reuters.

Britská policie vyšetřuje případ demonstranta napadeného u čínského konzulátu.Video: Reuters

 
Článek

Muž, který vystupuje jako Bob z Hongkongu, spolu s malou skupinkou lidí protestoval v den zahájení sjezdu Komunistické strany Číny, od kterého se mimo jiné očekává prodloužení mandátu Si Ťin-pchinga v čele strany i země o dalších pět let.

Znepokojení nad incidentem prostřednictvím mluvčího vyjádřila britská vláda.

Britská policie potvrdila, že případ vyšetřuje, podrobnosti ale neposkytla. Čínský konzulát stanici BBC sdělil, že demonstranti „vyvěsili urážlivý portrét čínského prezidenta“. Stejné chování by podle konzulátu bylo nepřijatelné pro diplomaty kterékoli země.

Čína si vyhrazuje možnost použít v krajním případě proti Tchaj-wanu sílu

Zahraniční

Na sociálních sítích se objevilo video zachycující desítky lidí, kteří před čínským konzulátem v Manchesteru mávali transparenty požadujícími konec komunistického režimu v Číně nebo karikaturami čínského vůdce. Na jednom ze záběrů je vidět muž ležící na zemi zhruba dva metry za branou uvnitř diplomatického areálu, kterého několik jiných mužů bije a kope do něj. Násilí ukončil příslušník britské policie, oděný do žluté reflexní vesty.

Zmlácený muž uvedl, že ho někdo bil pěstmi, kopal a tahal za vlasy a že po útoku krvácel a měl modřiny. Na fotografii zveřejněné serverem stanice Hlas Ameriky (VOA) v kantonštině jsou vidět jeho zranění v obličeji.

„Tyto zprávy jsou samozřejmě velmi znepokojivé,“ uvedl k incidentu mluvčí britské vlády. S odůvodněním, že stále ještě neskončilo vyšetřování, odmítl další komentář.

Socialismus čínského střihu by měl expandovat, vyzval prezident Si Ťin-pching

Zahraniční

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí v pondělí v Pekingu uvedl, že o situaci nemá informace, ale že čínské mise jednají v souladu s mezinárodními diplomatickými dohodami. „Čínská velvyslanectví a konzuláty ve Spojeném království se vždy řídily zákony země svého sídla a doufáme také, že britská strana umožní normální fungování čínských velvyslanectví a konzulátů,“ cituje mluvčího Reuters.

„Pokud nebudou odpovědní pracovníci konzulátu pohnáni k odpovědnosti, budou lidé z Hongkongu žít (v Británii) ve strachu z únosů a pronásledování,“ napsal na Twitteru hongkongský prodemokratický aktivista Nathan Law. „Ministři zahraničí a vnitra musí vše vyšetřit a chránit naši komunitu a obyvatele Spojeného království,“ dodal.

Čínská komunistická strana „nebude do britských ulic přenášet své bití demonstrantů a popírání svobody projevu. Čínský velvyslanec by měl být předvolán, a pokud nějaký úředník bil demonstranty, musí být vyhoštěn nebo stíhán,“ napsala na Twitteru poslankyně za konzervativce a nová šéfka parlamentního výboru pro zahraniční věci Alicia Kearnsová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám