Hlavní obsah

Socialismus čínského střihu by měl expandovat, vyzval prezident Si Ťin-pching

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking
Aktualizováno

Výzva k expanzi „socialismu čínského střihu“, hongkongský „přechod od chaosu k vládnutí“ či v případě Tchaj-wanu kritika zapojení vnějších sil a varování před „americkým vměšováním“. To vše obsahoval projev prezident Si Ťin-pchinga, který přednesl na 20. sjezdu komunistické strany Číny.

Foto: Reuters

Čínský prezident Si Ťin-pching

Článek

„Čína posílí budování prvotřídní armády a posílí svoji schopnost strategického odstrašování,“ řekl například. Současně poznamenal, že armáda musí být i nadále pod absolutní kontrolou strany. V případě Tchaj-wanu se Čína nevzdá práva v krajním případě použít sílu ke znovusjednocení s Tchaj-wanem.

„Čína bude neochvějně podporovat soukromý sektor a nechá trh, aby hrál rozhodující roli v přerozdělování zdrojů,“ prohlásil také prezident. V projevu se dotkl i pandemie covidu, kdy země zaujímá politiku nulové tolerance. Ta s sebou nese přísná omezení pro obyvatelstvo včetně plošného testování, omezení pohybu nebo uzávěr měst, které zapříčinily problémy s dodávkami základních surovin. „Čína si váží lidských životů nade vše,“ řekl Si Ťin-pching.

Téměř 2300 účastníků sjezdu jeho projev „hltalo“ a odměnilo bouřlivým potleskem. Analytici upozorňují, že Si Ťin-pching si na sjezdu, který se koná každých pět let, upevní svou moc a zajistí pozici v čele země možná až do své smrti.

Čína si vyhrazuje možnost použít v krajním případě proti Tchaj-wanu sílu

Zahraniční

Sjezd obvykle trvá týden a koná se převážně za zavřenými dveřmi. Nejdůležitějším úkolem účastníků je výběr nového stranického vedení. Moc současného prezidenta bude ještě pevnější, pokud se mu podaří dosadit své podporovatele do 25členného politbyra, a především do jeho sedmičlenného stálého výboru, který představuje nejužší vedení strany a potažmo i Číny jako takové.

Druhým nejvýznamnějším člověkem stálého výboru je nyní premiér Li Kche-čchiang, jenž ale patrně příštím rokem ve funkci skončí kvůli nepsanému pravidlu důchodového věku 68 let, které se vztahuje na všechny členy politbyra kromě prezidenta.

Kdo jej na postu předsedy vlády nahradí, zatím není jasné. Podle analytiků prezident Si nicméně v posledních letech vytlačil reformátorské politiky na okraj a obklopil se těmi, kteří podporují více státem řízenou ekonomiku a nacionalistickou politiku.

Prezident Si, označovaný za nejmocnějšího čínského politika od dob Mao Ce-tunga, si na sjezdu pravděpodobně zajistí pokračování v čele strany na třetí funkční období, a to navzdory věku.

Reklama

Výběr článků

Načítám