Hlavní obsah

Biden začal na tiskovce ve Vietnamu mluvit o indiánech. Mluvčí mu vypnula mikrofon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Americký prezident Joe Biden znovu nezvládl veřejné vystoupení. Tentokrát ho navíc ponížila vlastní mluvčí. Ve chvíli, kdy v souvislosti se změnami klimatu začal vzpomínat na film s Johnem Waynem, mu vypnula mikrofon. Utnula ho v půlce věty a pustila hudbu. Zmatený prezident následně odešel ze scény. K incidentu došlo během státní návštěvy Vietnamu.

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Joe Biden ve Vietnamu

Článek

Šéf Bílého domu ve Vietnamu řečnil v neděli večer. Po bilaterálním jednání na nejvyšší úrovni odpovídal na otázky novinářů. Do země přicestoval po náročném jednání na summitu G20 v Indii a byla na něm znát únava. Přesto stihl zmínit řadu témat, od vztahů s Čínou přes jaderné zbrojení až po studenou válku, a snažil se odpovídat i na dotazy novinářů. Přitom mu ale došly síly a začal blábolit.

„Víte, je to… a jeden… jeden z nich je… je… je tam film o Johnu Waynovi. Je to indiánský zvěd. A oni se snaží dostat… myslím, že to byli Apači… jeden… jeden z velkých amerických kmenů zpátky do rezervace,“ říkal Biden do mikrofonu.

Nevím, jak vy, ale já jdu spát

Biden ještě pokračoval: „A ten indiánský zvěd… ten indián se podívá na Johna Wayna a ukáže na vojáka Unie a řekne: ‚Je to prolhaný voják na poníku se psí tváří.‘ No, o globálním oteplování je tam spousta prolhaných vojáků na ponících se psí tváří.“

Biden překvapil. Během ceremonie odešel z pódia

Amerika

Biden použil anglickou frázi „He’s a lying, dog-faced pony soldier“. Nepronesl ji poprvé. Několikrát už řekl, že je z filmu s Johnem Waynem a že ji měl rád jeho bratr. Nevysvětlil ale, co znamená. V angličtině se běžně nepoužívá. Už v roce 2020 britský deník The Guardian napsal, že nikdo dosud nezjistil, z jakého filmu má replika pocházet.

Jak by měla tahle věta souviset se změnami klimatu, už Biden nedořekl, protože ho utnula mluvčí. Stihl se už jen rozloučit. Svou odpověď reportérovi bizarně zakončil slovy: „Nevím, jak vy, ale já jdu spát,“ všimla si stanice Sky News Australia.

Vietnam se otevřeně přimkl k USA včetně možných dodávek zbraní. Číně to vadí

Svět

Únava v nejvyšších patrech

Nedělní incident byl dalším z celé řady Bidenových přešlapů během veřejných vystoupení v poslední době. Americký prezident si často plete jména svých příbuzných, působí zmateně a nejistě. Podle kritiků to souvisí s vysokým věkem a značí jeho uvadající duševní svěžest. Biden i jeho spolupracovníci trvají na tom, že je fit a připraven znovu kandidovat.

Příští prezidentské volby se ve Spojených státech konají v listopadu příštího roku a demokraté Bidenovi dosud nepostavili protikandidáta do primárek. To se u nich ale ani nepředpokládá, protože tradicí je, že se úřadujícímu prezidentovi – pokud se chce o úřad znovu ucházet – konkurence ve vlastní straně nevytváří.

Potíže s věkem ale mají také republikáni. Jejich zřejmě nejžhavějšímu kandidátovi Donaldu Trumpovi je už 76 let a jeho verbální výkony už také nebývají vždy zcela srozumitelné. A 81letý šéf republikánských senátorů Mitch McConnell už několikrát během vystoupení zamrzl, tedy přestal mluvit a nereagoval.

„Aha, to je… uhhh.“ 81letý šéf senátních republikánů v USA se na půl minuty zasekl

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám