Hlavní obsah

Vietnam se otevřeně přimkl k USA včetně možných dodávek zbraní. Číně to vadí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hanoj

Americký prezident Joe Biden při nedělní návštěvě Hanoje upevnil vztahy s Vietnamem, který má spory s Čínou. Pro Vietnam jsou USA nyní strategickým partnerem první kategorie. Za sbližováním vztahů půlstoletí po konci vietnamské války stojí obavy obou zemí z rozpínavosti Číny.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Americký prezident Joe Biden se zdraví s vietnamským prezidentem Vo Van Thuongem

Článek

„Nyní můžeme sledovat půlstoletý pokrok v oblouku vzájemných vztahů mezi našimi národy, od konfliktu k normalizaci,“ řekl Biden po jednání s generálním tajemníkem Komunistické strany Vietnamu Nguyenem Phu Trongem. „Vietnam a Spojené státy jsou klíčovými partnery v době, kterou bych označil za kritickou,“ řekl Biden Trongovi. V pondělí Biden jednal s vietnamským prezidentem Vo Van Thuongem.

Komunisté během návštěvy formálně povýšili vztahy s USA na nejvyšší úroveň, na „komplexní strategické partnerství“, které měl Vietnam dosud jen s Čínou, Ruskem, Indií a Jižní Koreou.

Problém čínské rozpínavosti

Ani Biden, ani Trong se v projevech nevyjadřovali k Číně, i když je jasné, že jejich prohlubující se vztahy jsou odpovědí na čínské ambice rozšiřovat území v Jihočínském moři. Tam mají Vietnam a ČLR územní spory. Biden nicméně popřel, že by měly USA v oblasti nepřátelské záměry proti ČLR.

Americký prezident zdůraznil, že USA nikam nepronikají: „Spojené státy jsou pacifický národ, nikam nepřicházíme.“

„Myslím, že moc uvažujeme v termínech studené války, ale o tom to není. Je to o generování ekonomického růstu a stability,“ odpověděl Biden na dotaz BBC. „Chci vidět ekonomicky úspěšnou Čínu, ale chci aby uspěla v mezích pravidel,“ dodal.

Čína staví přistávací dráhu na sporném ostrově v Jihočínském moři, ukazují satelitní snímky

Svět

Biden se dotkl i čínských ekonomických potíží. „Nemyslím si, že povedou k čínské invazi na Tchaj-wan, ve skutečnosti to bude spíš naopak,“ uvedl s tím, že země nemá na invazi ekonomickou kapacitu. Podle Bidena má čínský prezident kvůli hospodářským problémům „plné ruce práce“.

Slova o studené válce nevolil americký prezident náhodou. Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Mao Ningová ještě před návštěvou vyzvala Spojené státy, aby „opustily mentalitu studené války“.

Biden v Hanoji řekl, že na summitu G20 v Dillí (odkud do Vietnamu přijel) hovořil s čínským premiérem Li Čchiangem. „Mluvili jsme o stabilitě, nebylo to konfrontační,“ řekl k dvacetiminutovému rozhovoru.

Vietnam jako základna pro výrobu polovodičů

Po jednání Bílý dům podle CNN oznámil, že obě země prohloubily spolupráci ve výrobě polovodičů: „Spojené státy si uvědomují potenciál Vietnamu hrát klíčovou roli při budování odolných dodavatelských řetězců polovodičů.“

USA až příliš závisejí na čipech dodávaných z Číny, což se snaží změnit. Rychle se rozvíjející Vietnam s kvalifikovanou mladou pracovní silou ji může nahradit. Firmy Dell, Intel, Apple, Google i Microsoft už převedly část svých dodavatelských řetězců vedle Indie právě i do Vietnamu.

Americký dovoz z Vietnamu dosáhl loni objemu 127,5 miliardy dolarů, v roce 2021 to bylo 101,9 a v roce 2020 jen 79,6 milionu dolarů.

USA v jihoasijské zemi podle BBC vidí v době kdy má Vietnam spory s Čínou také trh pro své zbraně. Podle listu The New York Times ovšem Vietnam jednal i v době návštěvy amerického prezidenta o dodávkách zbraní s Moskvou. Spekuluje se, že by USA mohly dodat Vietnamu stíhačky F-16 a systémy protivzdušné obrany s radary.

Biden ovšem čelí kritice, že při návštěvě neřešil otázky lidských práv, i když po jednání uvedl, že o nich mluvil.

Vietnam zakázal film Barbie. Prý přiznává Číně nároky na Jihočínské moře

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám