Hlavní obsah

Biden překvapil. Během ceremonie odešel z pódia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký prezident Joe Biden tento týden předvedl další podivný výkon během veřejného vystoupení. Při vyznamenávání válečného hrdiny odešel z pódia ještě během ceremonie a s nepřítomným výrazem odkráčel středem sálu. Podle mluvčí Bílého domu měl obavu, aby hrdinu nenakazil covidem, kterým onemocněla jeho manželka. Záběry rozpačitého okamžiku přesto budí pozornost na sociálních sítích a vyvolaly kritiku válečných veteránů.

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Joe Biden.

Článek

Biden odešel z předávání medaile Cti 81letému pilotovi vrtulníku, veteránovi vietnamské války Larrymu Taylorovi bezprostředně poté, co o něm krátce promluvil a umístil mu na krk medaili. Nepočkal už na završení ceremonie modlitbou, která ve východním křídle Bílého domu následovala.

Mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierreová zpětně vysvětlovala, že 80letý Biden chtěl minimalizovat riziko, že o rok staršího veterána nebo další přítomné nakazí covidem, kterým se před pár dny opětovně nakazila jeho manželka Jill.

„Aha, to je… uhhh.“ 81letý šéf senátních republikánů v USA se na půl minuty zasekl

Amerika

Vysvětlení mluvčí ale úplně nesouzní s tím, že si Biden při předávání vyznamenání a pronášení krátkého proslovu sundal roušku a o jejím nošení navíc vtipkoval. „Pořád mi říkají, že to musí být 10 dní nebo tak nějak, že to musím nosit dál. Neříkejte jim, že jsem ji neměl na sobě, když jsem přišel,“ řekl podle britského Daily Mailu směrem k novinářům.

Ať už byl důvod zvláštního odchodu Bidena z úterní ceremonie jakýkoliv, jedná se o další z celé řady jeho přešlapů během jeho veřejných vystoupení. Biden si často plete jména svých příbuzných, působí zmateně a nejistě. Podle kritiků to souvisí s jeho vysokým věkem a značí jeho uvadající duševní svěžest. Biden i jeho spolupracovníci trvají na tom, že je fit a připraven znovu kandidovat.

Biden je pro tři čtvrtiny Američanů na další mandát příliš starý

Zahraniční

Příští prezidentské volby se ve Spojených státech konají v listopadu příštího roku a demokraté Bidenovi dosud nepostavili protikandidáta. To se u nich ale ani nepředpokládá, protože tradicí je, že se úřadujícímu prezidentovi - pokud se chce o úřad znovu ucházet - konkurence ve vlastní straně nevytváří.

Potíže s věkem ale mají také republikáni. Jejich zřejmě nejžhavějšímu kandidátovi Donaldu Trumpovi je už 76 let a 81letý šéf jejich senátorů Mitch McConnell už několikrát během vystoupení zamrzl, tedy přestal mluvit a nereagoval.

Prezidentské volby v USA: Kdy budou, jaká jsou pravidla a kandidáti

Volby USA

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám