Hlavní obsah

„Aha, to je… uhhh.“ 81letý šéf senátních republikánů v USA se na půl minuty zasekl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mitch McConnell, jedenaosmdesátiletý lídr republikánů v americkém Senátu, při rozhovoru s novináři tento týden na půl minuty zcela vypadl z role a nebyl schopen reagovat. Je to již jeho několikátý podobný případ; v USA sílí debata o tom, nakolik jsou politici ve vysokém věku schopni plnohodnotně vykonávat své úřady.

Lídr amerických republikánů v Senátu Mitch McConnell se na tiskové konferenci opět zasekl.Video: Reuters

 
Článek

Nepřítomný výraz upřený někam do dálky, nejistý postoj a rozpačité mlčení následované zmatenými citoslovci.

Tak vypadal McConnell po dlouhé desítky sekund na tiskové konferenci ve středu v Kentucky poté, co byl dotázán, zda uvažuje o případné kandidatuře na znovuzvolení v roce 2026. 

Situaci zachraňovali dva poradci, kteří k senátorovi přistoupili s dotazem, zda dobře slyšel.

Putin válku v Iráku prohrává, přeřekl se Biden

Amerika

Podle oficiálního vyjádření McConnellových poradců, citovaných deníkem The Washington Post (WP), se senátorovi pouze na chvíli zatočila hlava.

Foto: Abc Affiliate Wcpo, Reuters

Poradci přistupují k McConnellovi poté, co na tiskové konferenci „zamrzl“.

Jiný zdroj z McConnellova okolí však měl WP pod podmínkou anonymity říci, že senátor před jakýmkoli dalším veřejným vystoupením „preventivně“ navštíví doktora.

Není to zdaleka první případ, který vzbuzuje pochybnosti o senátorově zdravotním stavu.

K podobnému „zamrznutí“ došlo na tiskové konferenci v červenci, McConnell také letos na veřejnosti několikrát upadl. Při pádu v hotelu ve Washingtonu v březnu si přivodil otřes mozku a zlomil si žebro.

Hrozí Spojeným státům gerontokracie?

McConnell se narodil v roce 1942 a není jediným vysoce postaveným americkým politikem, který má problémy evidentně související s vysokým věkem.

Úřadující demokratický prezident Joe Biden, který je stejný ročník, se ujal úřadu jako nejstarší prezident USA v historii a je téměř jisté, že příští rok bude usilovat o znovuzvolení.

Pokud by se mu to podařilo, mandát by obhájil v 82 letech. Jeho nejpravděpodobnější vyzyvatel, republikán Donald Trump, je mladší jen o tři a půl roku.

Také Biden čelil v uplynulých měsících pochybám o tom, zda je schopen funkci plnohodnotně vykonávat.

Na veřejnosti několikrát upadl, častěji se ale jednalo spíše o přeřeknutí a omyly - v červnu si při projevu spletl Ukrajinu s Irákem, jindy nazval svoji viceprezidentku Harrisovou prezidentkou.

Podle průzkumu veřejného mínění citovaného serverem CBS News by téměř tři čtvrtiny dotazovaných Američanů uvítalo, kdyby pro volené funkce existoval horní věkový limit.

Lidé nejčastěji uváděli hranici 70 let s tím, že mezi voliči demokratů a republikánů nebyl v tomto názoru žádný rozdíl.

Poskočení před Bílým domem. Biden novinářům ukazoval, že mu po pádu nic není

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám