Hlavní obsah

Babiš vtrhl do kampaně na Slovensku, když už byla zakázaná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý český premiér Andrej Babiš varoval Slováky před volbou Progresivního Slovenska (PS) Michala Šimečky, chválil Roberta Fica a Petra Pellegriniho. Svůj vzkaz Slovákům zveřejnil ve čtvrtek večer na sociální síti X v době, kdy už na Slovensku platilo předvolební moratorium. Šimečka Babišovi vzkázal, že by mohl dodržovat alespoň slovenské zákony.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Článek

Své video nahrál Babiš na Bratislavském hradě s výhledem na Dunaj. Připomněl, že je rodákem z Bratislavy, ale už třicet let žije v České republice. Svůj vzkaz nahrál ve slovenštině, ale každému Slovákovi musel jeho přízvuk trhat uši.

„Na Slovensku mi velmi záleží. Vy v sobotu rozhodnete v parlamentních volbách, kdo bude v příští slovenské vládě. Zda to budou politici, kteří budou bojovat za zájmy slovenských občanů, nebo budou naslouchat Bruselu,“ uvedl ve videu zveřejněném na síti X (dříve Twitter).

„Jako bývalý předseda české vlády jsem měl skvělou spolupráci s premiérem Petrem Pellegrinim. Společně jsme bojovali za zájmy slovenských a českých občanů v Bruselu a samozřejmě také V4 fungovala. Stejné to bylo s premiérem Robertem Ficem, když jsem byl ministrem financí v Sobotkově vládě. Pak přišel Igor Matovič, všechno to zrušil a vlastně nám dal na vědomí, že Česká republika je jednou z mnoha zemí, že už nejsme ta preferovaná země,“ dodal Babiš.

Fico kritizoval prezidenta Pavla

Zahraniční

Účast PS ve vládě označil Babiš za to nejhorší, co se Slovákům může stát. „To jsou takoví čeští Piráti. Ti chtěli, aby Česká republika přišla o právo veta, aby o nás rozhodoval Brusel. To jsou oni, promigranští zelení šílenci. Co se děje u nás, to se stane i u vás,“ varoval předseda ANO.

„Navyšují daně, snižují důchody, přesvědčují nás o tom, kolik máme pohlaví, chtějí legalizovat drogy a tomu vy přece musíte zabránit, to si Slovensko nezaslouží,“ konstatoval Babiš v příspěvku, pod který síť umístila informační okénko s doplněním kontextu, podle kterého žádný z uvedených bodů PS v programu nemá.

Šimečka: Tak proč jsou tedy PS a ANO ve stejné frakci?

Šimečka v narážce na Babišovy kauzy šéfovi ANO vzkázal, že přestože má zřejmě volnější vztah k zákonům, měl by zkusit respektovat alespoň ty slovenské a nevyjadřovat se ve prospěch nebo neprospěch kteréhokoli kandidujícího subjektu na Slovensku v době moratoria.

Zákaz kampaně platí na Slovensku od čtvrtka a vztahuje se i na videa na sociálních sítích. Babiš sice není kandidujícím subjektem, jeho příspěvek nicméně do kampaně zasahuje.

„Zároveň mu chci připomenout, že se sám hlásí ke stejné politické frakci evropských liberálů jako PS, které kritizuje. Domnívám se, že by to pro něj mohl být podnět k zamyšlení, zda ještě stále chce patřit do této politické rodiny,“ připomněl Babišovi Šimečka, který v rámci frakce Obnova Evropy (RE) zastává funkci místopředsedy Evropského parlamentu stejně jako představitelka ANO Dita Charanzová.

Předčasné parlamentní volby se na Slovensku konají tuto sobotu. Favoritem voleb je strana Směr-sociální demokracie Roberta Fica, ale podle posledních průzkumů veřejného mínění se na něj dotahuje Šimečkovo PS.

Progresivní Slovensko v jednom průzkumu porazilo Ficův Směr, další to nepotvrdil

Evropa

Anketa

Vadilo by vám, kdyby na vás den před volbami apeloval představitel cizího státu, koho máte, nebo nemáte volit?
Ano
83 %
Ne
17 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 29454 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám