Hlavní obsah

Fico kritizoval prezidenta Pavla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kvůli údajnému zásahu do kampaně před sobotními parlamentními volbami na Slovensku kritizoval favorit voleb a předseda strany Směr-sociální demokracie Robert Fico českého prezidenta Petra Pavla. Český prezident totiž řekl, že Ficův návrat k moci by mohl narušit česko-slovenské vztahy.

Foto: Facebook/Robert Fico

Bývalý premiér Slovenska Robert Fico

Článek

Předčasné parlamentní volby se budou na Slovensku konat už v sobotu. Pokud mělo být vyjádření českého prezidenta varováním slovenským voličům, že volba sociální demokracie bude vést českou politickou reprezentaci k úmyslnému zmražení česko-slovenských vztahů, tak je to podle Fica zasahování do průběhu slovenské volební kampaně. „A to musím rázně odmítnout,“ zdůraznil předseda Směru v prohlášení, které Novinkám zaslal tiskový odbor strany Směr. Kritiku Fico zveřejnil i na videu, jež umístil na sociální síti.

„Vážený pane prezidente, není zhoršení vzájemných vztahů, kterým strašíte slovenského voliče kvůli našim jiným názorům, příliš velkým rizikem, obrovskou cenou za malou, politicky prakticky bezvýznamnou službu, kterou děláte slovenské prezidentce Zuzaně Čaputové?“ klade si otázku expremiér. „Prezidentce, která otevřeně vyjadřuje nepřátelství ke slovenské sociální demokracii a která souhlasila s bezprecedentním zneužíváním trestního práva k likvidaci opozice, aby nemohla být úspěšná v parlamentních volbách 30. září?“ pokračuje Fico, jenž s tímto narativem hraje v předvolební kampani opakovaně.

„Vaše vyjádření je velmi bizarní ve světle faktu, že jsem držitelem vysokého českého státního vyznamenání Řádu bílého lva právě za budování vynikajících vztahů mezi našimi bratskými zeměmi,“ uvedl Fico. Řád dostal Fico v roce 2014 od Miloše Zemana.

Fico chce po volbách žalovat prezidentku Čaputovou

Zahraniční

„Současně je velmi mrazivé, pokud jako hlava ČR hovoříte o zhoršení tradičně nadstandardních česko-slovenských vztahů pouze proto, že na východ od řeky Moravy by mohli vládnout politici se suverénními názory,“ dodal předseda Směru.

Pavel tento týden při návštěvě New Yorku řekl novinářům, že některé Ficovy názory odpovídají spíše ruské propagandě. „To by jistě v případě jeho zvolení a získání důvěry do určité míry narušilo i vztahy mezi námi, protože bychom se na některé zásadní věci dívali jinak,“ řekl Pavel.

Fico připustil, že se s  Pavlem rozchází především v názoru na válku na Ukrajině. „Jsem proti dalšímu vyzbrojování Ukrajiny, protože prodlužování konfliktu vede jen ke zbytečným a obrovským ztrátám na lidských životech,“ řekl Fico, který vyzval k okamžitému zastavení bojů a jednání o míru. To zatím odmítá jak ruský agresor, jenž by si chtěl nechat zabraná území, tak i Ukrajinci, již se okupanty snaží vytlačit a nechtějí jim dát čas na vylepšení obrany.

Anketa

Dokážete si představit výrazné zhoršení vztahů mezi ČR a SR kvůli rozdílným postojům jejich vlád?
Ano
79,5 %
Ne
20,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 18270 čtenářů.

„Ano, mám jiný názor na účinnost protiruských sankcí, které poškozují víc EU než Ruskou federaci. Ano, považuji případné členství Ukrajiny v NATO za rizikový faktor pro celosvětový mír. Ano, jsem za autonomii EU v zásadních zahraničně-politických a bezpečnostních otázkách. EU má své postoje formovat v rovnocenném dialogu s  USA, a ne jen slepě a nekriticky kopírovat americké zájmy,“ zdůraznil bývalý slovenský premiér.

Expremiér tvrdí, že většina Slováků nepřipisuje hlavní zodpovědnost za válku na Ukrajině Rusku a polovina považuje USA za bezpečnostní hrozbu. „Žijeme ve zvláštní době. Ten, kdo podporuje mír, je válečný štváč, ten, kdo podporuje válku, je mírový aktivista,“ poznamenal Fico.

Fica rovněž připomněl, že ho před volbami podpořili bývalí čeští prezidenti Václav Klaus a Miloš Zeman. Slovenský politik v neděli řekl, že si jejich podpory mimořádně váží.

Michal Šimečka: Fico nabízí strach, my naději. Zvítězíme

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám