Hlavní obsah

Autor slavné věty z Hadího ostrova se dostal z ruského zajetí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinského pohraničníka z Hadího ostrova, který proslul na začátku ruské invaze svojí nevybíravou větou na adresu posádky ruské válečné lodi, se podařilo vysvobodit z ruského zajetí. Informovala o tom Ukrajinska pravda.

Foto: Profimedia.cz

Hraniční sloup na Zmijím ostrově

Článek

Kolem věty „ruská válečná lodi, jdi do pr**le“ panují nejasnosti. O návratu autora věty domů ze zajetí média informovala už dříve, později se ale ukázalo, že slavná slova pronesl ve skutečnosti někdo jiný.

Autor slavné věty byl v ruském zajetí měsíc a půl, řekl ve vysílání ukrajinské televize velitel pohraničníků Bohdan Hockyj. Neupřesnil, kdy se jeho podřízený dostal na svobodu. Identitu vojáka úřady nezveřejňovaly, aby mu neuškodily během jeho zajetí, upřesnil mluvčí pohraniční stráže Andrij Demčenko.

Poslední slova ukrajinských vojáků před smrtí: Běžte do pr**le

Evropa

Původně se autorství věty připisovalo vojákovi námořní pěchoty Romanu Hrybovovi, připomněla Ukrajinska pravda.

Skutečné jméno autora má být ještě nějakou dobu skryto, přestože je pracovník pohraniční služby v bezpečí.

Nejasnosti kolem autora

Dnes již ikonickou větu, která symbolizuje odpor Ukrajinců proti ruské invazi, voják pronesl druhý den války, kdy se ukrajinští vojáci odmítli vzdát při obraně Hadího ostrova v Oděské oblasti. Podle prvotních informací se mělo jednat o poslední slova před jejich smrtí.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj jim za statečnost přislíbil nejvyšší vyznamenání Hrdina Ukrajiny.

Voják, který poslal ruskou válečnou loď do pr**le, dostal vyznamenání

Válka na Ukrajině

O tři dny později se ale objevily informace o tom, že se vojáci nakonec vzdali. Ruská strana dokonce poskytla fotografie a ukrajinské námořnictvo informaci potvrdilo.

Na konci března se ze zajetí dostal zpět na Ukrajinu právě Hrybov, u kterého v té době média informovala, že je skutečným autorem věty. Hrybov pár dnů po návratu dostal medaili za odvahu v jeho rodné Čerkaské oblasti.

Ukrajinské ministerstvo obrany k tomu tehdy na Twitteru napsalo: „Roman Hrybov, autor známé věty „ruská válečná lodi, jdi do pr**ele“, se vrátil z ruského zajetí do jeho rodného Čerkaského regionu. Sláva hrdinům!“

Reklama

Výběr článků

Načítám