Hlavní obsah

Ať žije Izrael, minulost zapomenuta. Jak Marine Le Penová očišťuje stranu a hledá spojence

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Jedna z hlavních tváří francouzské krajní pravice Marine Le Penová se na pozadí blízkovýchodní války snaží náhlou podporou Izraele „očistit“ svoji stranu od toxické minulosti a získat nové voliče. Jen před pár lety se přitom k antisemitským represáliím stavěla přinejmenším rezervovaně.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Vůdčí postava francouzské krajní pravice Marine Le Penová

Článek

„Byly to čistokrevné pogromy na Židy na izraelské půdě. (…) Něco takového je absolutně nepřijatelné,“ uvedla Marine Le Penová před pár dny na půdě francouzského parlamentu k teroristickým útokům hnutí Hamás ze dne 7. října 2023.

O šest let dříve, v předvolební kampani v roce 2017, ovšem mluvila tatáž Le Penová na adresu Židů docela jinak. „Podle mého přesvědčení Francie není vinna,“ řekla tehdy v souvislosti s nacisty nařízeným, avšak francouzskou policií provedeným zátahem na Židy ve Francii ve válečném roce 1942. 

V síti represivních složek tehdy uvázlo více než 13 000 Židů, z nichž se konce 2. světové války dožila ani ne tisícovka.

Le Penová sahá po klice od Elysejského paláce už potřetí

Zahraniční

Mnozí komentátoři v této „otočce“ vidí nejen čistý oportunismus, ale hlavně snahu oddémonizovat Národní sdružení (RN), jehož byla Le Penová v letech 2011 až 2022 předsedkyní a v němž nyní působí jako šéfová parlamentní frakce.

Podle nich jde o pokus zatlačit do ústraní problematickou minulost jak RN, tak i její přímé předchůdkyně Národní fronty. Tu založil Le Penové otec Jean-Marie Le Pen, nechvalně proslulý mj. bagatelizací holocaustu a dlouhou řadou otevřeně antisemitských myšlenek.

Půl milionů Židů – potenciální hlasy ve volbách

Jak upozornil ředitel pařížského Centra pro studium politického radikalismu Jean-Yves Camus, citovaný listem The Guardian, válka v Izraeli a Gaze přišla pro Le Penovou jako na zavolanou. „Antisemitské excesy otce Le Penové pomalu upadají v zapomnění, také mu je už 95 let. (…) Mladí lidé si to už nepamatují. A na tuto voličskou skupinu Marine podporou Izraele míří,“ domnívá se výzkumník s tím, že umírněnější fasáda RN straně také časem může najít nějakého politického spojence.

Le Penová na vzestupu usilovně pracuje

Zahraniční

Jiní upozorňují i na další část elektorátu, kterému chce být Le Penová zřejmě nově sympatická: na francouzské Židy. Těch v zemi žije na půl milionu, jde tedy o největší homogenní židovskou skupinu mimo území Izraele a USA. Ještě nedávno by její stranu zřejmě volil jen málokdo z nich, brzy to ale může být jinak.

V souvislosti s čerstvým růstem antisemitských útoků se podle některých analytiků Le Penová chce stylizovat do role ochránce francouzské židovské komunity, a to v kontrastu s mnohem početnější skupinou přistěhovalců z muslimských zemí, kterou Národní sdružení naopak dlouhodobě kritizuje.

Cécile Alduy, odborník na francouzskou politiku z americké Stanfordovy univerzity, to ovšem považuje za čistý kalkul. „Chce si tím (Le Penová, pozn. red.) jednak nakoupit židovské hlasy a ještě více přilákat lidi, kteří jsou už teď nevraživí vůči muslimům – tím, že lidem islámské víry jaksi automaticky podsouvá antisemitské myšlenky,“ tvrdí vědec.

Podle posledních sondáží veřejného mínění si Le Penové Národní sdružení nevede vůbec špatně – s podporou téměř 28 procent voličů je před evropskými volbami v rámci Francie s přehledem na čele pelotonu.

Reklama

Výběr článků

Načítám