Hlavní obsah

Aliance je na přímý konflikt s Ruskem připravena, ujistil šéf Vojenského výboru NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Severoatlantická aliance pochopila změnu bezpečností situace již v roce 2014, po ruské okupaci Krymu, prohlásil podle listu Ukrajinska pravda předseda Vojenského výboru NATO Rob Bauer. Podle něj se členské země od roku 2019 začaly vracet ke kolektivní bezpečnosti: změnily svou obrannou strategii, operační plánování i síly nezbytné k plnění všech těchto úkolů, uvedl. „A ptáte-li se, jestli jsme připraveni (na přímý konflikt s Ruskem), pak odpověď zní ano,“ řekl admirál Bauer.

Foto: Profimedia.cz

Předseda Vojenského výboru NATO Rob Bauer

Článek

„To je náš hlavní úkol – být připraven. Vždy jde o kombinaci připravenosti na dnešek a zároveň zlepšování schopností pro budoucnost,“ poznamenal šéf Vojenského výboru NATO. Jedním z jeho předchůdců ve funkci byl současný český prezident Petr Pavel.

Severoatlantická aliance podle admirála Bauera od roku 2016 rozšířila svou přítomnost v Pobaltí a s vypuknutím války na Ukrajině také na Slovensku, v Maďarsku, Rumunsku a Bulharsku.

Zmínil také, že NATO má nyní k dispozici osm bojových skupin o velikosti praporu, které lze v případě potřeby spojit do brigády a příslušné země na tomto mechanismu pracují. „Zatím je to dost,“ poznamenal.

Putin se připravuje na rozsáhlý konflikt s NATO. Může k němu dojít dřív, než Západ odhaduje

Válka na Ukrajině

Podle admirála Bauera moderní válka má i další rozměry, jako jsou kyberprostor nebo útoky ve vesmíru, a Rusko má také způsoby, jak uplatnit vliv v Arktidě, západním Atlantiku, Africe, Středozemním moři, Černém moři.

„Bylo by hloupé soustředit se pouze na východní křídlo, protože Rusové nejsou jen tam. Jsou všude. A proto NATO neustále sleduje jejich akce a v případě potřeby odpovídajícím způsobem reaguje,“ citoval list nizozemského admirála.

„Válka Rusko oslabila“

Bauer také uvedl, že ho příliš neznepokojují vyhlídky na zvýšené hrozby ze strany Ruska po „znovuzvolení“ prezident Vladimira Putina, protože válka s Ukrajinou Rusko oslabila a doplňování a modernizaci jeho vojsk brzdí také sankce.

„Jsme si vědomi, že Rusko má schopnost vyrábět značné objemy zbraní, ale jejich kvalita od začátku (vpádu na Ukrajinu) neustále klesá. Snaží se také plánovat, ale jsou ve válce,“ řekl Bauer.

Rusko nesmí na Ukrajině vyhrát, řekl v Praze předseda Vojenského výboru NATO Rob Bauer

Válka na Ukrajině

V souvislosti s diskusí o potenciálním nasazení vojenského personálu jedné ze zemí NATO na Ukrajině pak admirál připomněl, že se taková akce týká zájmů všech spojenců, takže vyžaduje konzultace mezi nimi.

Šéf Vojenského výboru NATO tak reagoval na francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, který jednoznačně nevyloučil možnost vyslání pozemních sil západních zemí „do zóny speciální vojenské operace“, jak Rusové válku na Ukrajině nazývají. Macron také řekl, že západní státy „mají v úmyslu udělat vše, co je nutné“, aby zabránily Rusku získat v konfliktu převahu. K případné pozemní operaci pak poznamenal, že „síla Francie spočívá v tom, že to dokáže“.

Předseda vojenského výboru NATO přijel do Kyjeva. Pesimismus by byla chyba, řekl

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám