Hlavní obsah

ESA pošle vysloužilý satelit do vodního hrobu v Atlantiku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská kosmická agentura (ESA) se pokusí poslat v pátek za pomoci unikátního manévru vysloužilý satelitu Aeolus do Atlantského oceánu. Sonda určená pro monitorování počasí z oběžné dráhy není uzpůsobena k návratu na Zemi. ESA ale hodlá využít to málo paliva, co satelitu zbylo, aby ho nasměrovala do vodního hrobu na bezpečném místě.

ESA se pokusí o manévr, kterým při návratu na Zemi nasměruje družici AeolusVideo: ESA

 
Článek

ESA se podle listu The Guardian o takový návrat pro jeden ze svých mrtvých satelitů pokusí poprvé. Za cíl si přitom klade nejen snížení již tak nízkého rizika zasažení lidí nebo majetku troskami sondy, ale také shromáždění dat pro budoucí „likvidaci“ svých vysloužilých satelitů v naději, že ostatní vesmírné agentury ji budou následovat v řízené likvidaci svých družic, které nebyly určeny k návrtu na Zemi.

„Abychom se co nejvíc přiblížili řízenému návratu, použijeme pohonné systémy na palubě. Trojnásobně tím snížíme riziko pro případný dopad úlomků na zem, a to v porovnání s případy, kdy žádný manévr neprovede – tedy v porovnání s přirozeným návratem,“ uvedl podle Holger Krag, vedoucí programu vesmírné bezpečnosti v ESA.

Foto: Profimedia.cz

Digitální zobrazení družice Aeolus

Většina družice, která při startu vážila 1360 kilogramů, shoří, jakmile vlétne do atmosféry. Vědci však očekávají, že podobně jako u jiných sond průlet přežije pětina hmoty, která by měla spadnout na „bezpečné místo“ v Atlantiku.

Rozhodnou zážehy trysek

Kvůli tomu vědci nejprve satelit pečlivě načasovanými povely otočí o 180 stupňů a poté zažehnou jeho trysky kvůli zpomalovacímu manévru. Poprvé takto „brzdili“ v pondělí, kdy Aeolus po 40minutovém zážehu trysek klesl z 320 na výšku 250 kilometrů.

Foto: Profimedia.cz

Start rakety Vega se satelitem Aeolus na palubě (22. srpna 2018)

Během pátečního „finálního zážehu“ by družice měla klesnout na 120 kilometrů a následně zahájit vstup do atmosféry a krátce na to skončit v Atlantiku.

Aeolus odstartoval v srpnu 2018 a stal se první kosmickou lodí, která monitorovala zemské větrné proudy z vesmíru. Vzlétl z Francouzské Guyany na palubě rakety Vega.

Pozůstatky rakety? Vesmírná agentura prověřuje záhadný předmět na australské pláži

Věda a školy

Sonda nese sofistikovaný laserový přístroj zvaný Dopplerův větrný lidar, který výzkumníkům pomohl zlepšit předpovědi počasí a klimatické modely. Zemi Aeolus pozoroval z výšky 320 kilometrů, přičemž Mezinárodní vesmírná stanice (ISS) je obvykle o zhruba 80 kilometrů výš.

Poslední cestu družice budou vědci ESA sledovat z řídicího střediska v německém Darmstadtu a popisovat na svém blogu.

Konec družice o velikosti auta se blíží. K Zemi se Aeolus přibližuje každý den o kilometr

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám