Hlavní obsah

Pozůstatky rakety? Vesmírná agentura prověřuje záhadný předmět na australské pláži

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na západním pobřeží Austrálie se objevil obří kovový předmět. Odkud se tam vzal a co to vlastně je, však stále zůstává záhadou. Podle mnoha odborníků by to mohla být součástka z indické vesmírné rakety. Tuto variantu od pondělí 17. července, kdy o tom bylo informováno, prověřuje Australská vesmírná agentura (ASA).

Foto: Australian Space Agency

Je to část starší indické rakety?

Článek

Na australské pláži u města Green Head se v neděli cosi vyplavilo, asi množství vesmírného odpadu. Australská vesmírná agentura zveřejnila v pondělí na Twitteru snímek možného kusu „zahraniční kosmické nosné rakety“ v lokalitě Jurien Bay ve spolkovém státě Západní Austrálie.

Cylindrický předmět s vypouklou horní částí má měděnou barvu a na první pohled se jeví jako poškozený. Nevypadá jako nic, co by bylo běžnou součástí letadel.

Voda ho vyplavila na mělčinu, kde si objektu všimli místní, vytáhli ho na břeh a nahlásili to policii. Podle videa na sociálních sítích měří předmět zhruba tři metry.

Objekt se stal velkou atrakcí. Na pláži se scházejí lidé, děti kolem staví hrady z písku. Předmět nicméně začali v pondělí hlídat policisté, kteří společně s ASA nabádali veřejnost, aby se „věci“ vyhýbala. Policie měla objekt střežit, dokud se neprošetří, zda není nebezpečný.

Španělsko kvůli čínské raketě uzavřelo vzdušný prostor. Většina shořela v atmosféře, hlásí Peking

Evropa

Agentura ASA zároveň vyzvala obyvatele, aby hlásili nálezy dalších podobných předmětů v okolí.

„Je to bezpečné“

Ve svém prohlášení z pondělního večera však policie podle listu The Guardian už sdělila, že analýza objektu chemickým střediskem státního hasičského sboru „zjistila, že objekt je bezpečný a pro komunitu neexistuje žádné současné riziko“.

Policisté dodali, že bude z pláže odstraněn „po formální identifikaci položky a jejího původu“.

Indická sonda odstartovala, v srpnu má přistát na Měsíci

Věda a školy

Co to tedy je?

Jak uvedl portál Space.com, zejména na Twitteru se hned během pondělí rozvířily spekulace, že objekt může být třetím stupněm rakety LVM3, která minulý týden odstartovala s indickou misí Čandraján-3 s lunárním roverem. Na vyplaveném objektu je ale značný nános řas či stopy po různých mořských tvorech, což by bylo po pouhém třídenním pobytu v moři poněkud nepravděpodobné.

Jiné odhady tvrdí, že kus trosek může být třetím stupněm jiné indické rakety, Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV). Ovšem např. americký astronom a přední pozorovatel oběžné dráhy Jonathan McDowell z astrofyzikálního ústavu v Bostonu poznamenal, že mu to jako tato raketa „nepřipadá“.

Nicméně jak napsal mj. australský server ABC, mnozí odborníci říkají, že pravděpodobný kus kosmického smetí by mohl pocházet z 20 let staré indické rakety. Australská vesmírná expertka Andrea Boydová, která jinak pracuje pro Evropskou kosmickou agenturu (ESA), se nechala slyšet, že předmětem vyplaveným na západoaustralské pláži by mohla být konkrétně součást motoru z 20 let staré indické rakety.

Australští vědci se podle ní tedy domnívají, že předmět spadl do Indického oceánu (a neshořel tedy celý v atmosféře) z indické rakety vypouštějící satelit.

„Na základě tvaru a velikosti jsme si docela jisti, že jde o motor horního stupně z indické rakety, který se používá pro mnoho různých misí,“ dodala Boydová s tím, že Indie je používá od 90. let. A vzhledem ke stavu nálezu to tak zřejmě nebude z letošní mise.

ASA každopádně již spolupracuje s indickými úřady na identifikaci předmětu. Záhada, co to přesně je, zatím stále trvá.

Švédsko vypustilo výzkumnou raketu, omylem dopadla v Norsku. Oslo se zlobí

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám