Hlavní obsah

Konec družice o velikosti auta se blíží. K Zemi se Aeolus přibližuje každý den o kilometr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V následujících týdnech se zřítí na Zemi vyřazená družice Aeolus, která má velikost malého auta, upozornila Evropská kosmická agentura (ESA).

Foto: ESA

Družice Aeolus

Článek

Družici Aeolus o hmotnosti 1,3 tuny dochází palivo a klesá o kilometr denně. Přestože velká část shoří v atmosféře, očekává se, že nějaké úlomky dosáhnou povrchu planety, a to s největší pravděpodobností koncem července nebo začátkem srpna.

Agentura uvedla, že se při prvním manévru svého druhu pokusí s pomocí zbývajícího paliva bezpečně nasměrovat Aeolus tak, aby skončil v odlehlých částech oceánu.

„Tento asistovaný pokus o návrat jde nad rámec bezpečnostních předpisů pro misi, která byla naplánována a navržena na konci 90. let,“ uvedl Tim Flohrer, vedoucí kanceláře ESA pro vesmírný odpad.

Aeolus obíhá planetu ve výšce 320 km. Pět let měřil rychlost a směr větru, aby pomohl zlepšit předpovědi počasí. Jeho palivo je už ale téměř spotřebováno - a gravitace ji táhne dolů, k čemuž přispívá i sluneční aktivita.

Jakmile satelit dosáhne výšky 280 km nad povrchem planety, řízení mise v Německu během několika dní provede řadu manévrů, aby se dostal na oběžnou dráhu ve výšce 150 km.

Jedna z posledních změn v trajektorii by pak nasměrovala Aeolus k pádu do oceánu daleko od pevniny. ESA k tomu uvádí, že je nemožné uvést přesné načasování.

Motor rakety japonské vesmírné agentury explodoval při testu

Svět

Indická sonda odstartovala, v srpnu má přistát na Měsíci

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám