Hlavní obsah

Dopadli jsme plánovače útoků na evropská města, tvrdí Pákistán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pákistánské tajné služby zadržely trojici vysoce postavených představitelů teroristické organizace Al-Káida, a to včetně muže, který byl zodpovědný za mezinárodní operace a plánoval útoky na evropská města. Ve svém prohlášení to v pondělí oznámila pákistánská armáda.

Foto: AFP photo/ho/inter services public relations, Profimedia.cz

Šajch Júnis Mauritání

Článek

Šajch Júnis Mauritání byl zřejmě osnovatelem útoků v britských, francouzských a německých městech, jejichž plány odhalili zpravodajci loni na podzim po výslechu německého občana v Bagrámu. Plán útoků údajně financoval a podporoval tehdejší šéf Al-Káidy Usáma bin Ládin.

"Plánoval zasáhnout hospodářské zájmy Spojených států, včetně plynovodů, ropovodů a vodních elektráren, a zaútočit v mezinárodních vodách na lodě a ropné tankery prostřednictvím plavidel naložených výbušninami," uvádí se v pákistánském prohlášení.

Představitelé teroristické sítě byli zdrženi v městě Kvéta, metropoli provincie Balúčistán, která leží na hranicích s Afghánistánem a Íránem. Při operaci Pákistáncům pomáhala americká zpravodajská služba CIA.

Tento fakt se dá chápat jako důkaz oteplení vztahů mezi Pákistánem a USA, které byly po květnovém zadržení vůdce teroristické sítě Al-Káida Usámy bin Ládina značně napjaté. USA totiž chtěly, aby Pákistán zintenzivnil boj proti terorismu. Pákistánskou vládu zase rozhořčilo, že ji USA předem neinformovaly o chystané operaci, při níž zvláštní americké komando v Abbottabádu bin Ládina zlikvidovalo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám