Hlavní obsah

Demise vlády je jako telenovela, zní ze zahraničí

Aktualizováno

Ohlášená demise premiéra Petra Nečase vzbudila reakce v celém světě a věnují se jí všechny přední deníky a zpravodajské servery. Ani ty nejserióznější si však neodpouštějí tvrdé rány. Britská BBC přirovnala dění na české politické scéně k telenovele smíchané z několika satirických seriálů o politicích.

Foto: Novinky s použitím zpravodajských serverů

Článek

„Je to napínavé politické drama s mnoha vlákny  – záměrně koupení rebelující poslanci, aby se vláda nepotopila, vysocí představitelé obvinění z korupce ze strany pochybných obchodníků, tajné služby jsou tajně úkolovány. Ale v centru je vztah mezi politikem a poradkyní, které důvěřoval. Je to trochu jako dánský seriál o politicích Borgen v Čechách s příměsemi z (amerického seriálu) West Wing a s prvky (britského satirického seriálu) The Thick of It (označovaného za Ano, pane ministře 21. století)," napsal pražský zpravodaj BBC Rob Cameron.

Cameron zmínil, že v rezignačním projevu se Nečas přiblížil přiznání vztahu s Janou Nagyovou. Na závěr svého komentáře poznamenal: „Po čtyřech dnech stresu a vyčerpání vypadal poprvé pan Nečas uvolněně, jako by se osvobodil. Jeho straničtí kolegové stojící kolem něj ale ne. Jeden z nich nyní vystoupí vpřed, aby ho nahradil a vedl neustále napadanou stranu, křehkou koalici a nepopulární vládu. Petr Nečas si mezitím může začít uspořádávat svůj život.“

Podobně americký web TribLive upozorňuje na osobní okolnosti provázející premiérovu demisi, tedy že jedním z terčů sledování, nařízeného šéfkou kabinetu, byla premiérova manželka a že pár je zrovna v rozvodovém řízení.

Politický thriller

Podle německého listu Die Welt připomíná pád předsedy vlády zápletku politického thrilleru, list v pozadí vidí Nečasovu lásku k Janě Nagyové – šéfce jeho kabinetu a hlavní obviněné v korupční aféře.

"Nečas padl kvůli lásce ke zkorumpované vedoucí své kanceláře," domnívá se Die Welt. "Zní to jako zápletka politického thrilleru. Český premiér musí odstoupit, protože jeho milenka pravděpodobně uplácela poslance, měla kontakty na mocné 'kmotry' a nechala sledovat Nečasovu ženu," píše list.

Poznamenává, že tlak na Nečase byl "hodinu od hodiny masivnější". Die Welt se zamýšlí i nad budoucím kabinetem: “Levicová opozice požaduje nové volby. Hodně teď bude záviset na schopnosti prezidenta Miloše Zemana nalézt řešení."

Zůstane pravice u moci? 

Spiegel online konstatuje, že není vůbec jasné, zda středopravá koalice bude moci s novým předsedou dál vládnout, jak by si přála. "Premiér podává demisi, jeho strana se nechce vzdát moci," zdůrazňuje polská zpravodajská televize TVN24 s tím, že jde o "důsledek velké korupční aféry, která otřásla vrcholy české moci".

"Politický guláš už mu ležel těžce v žaludku," glosuje v titulku důvody ohlášené demise premiéra švýcarský Tages-Anzeiger. Odkazuje tím na Nečasovo vystoupení v Poslanecké sněmovně minulý týden, kdy premiér média obvinil, že ze tří podle něj nesouvisejících kauz udělala "politický guláš".

"Ještě v neděli ráno se zdálo, že zatýkání důležitých českých politiků nezpůsobí v Praze konec světa. Loď, kterou kormidloval premiér Nečas, se sice kolébala, ale nepotápěla," poznamenala Gazeta Wyborcza.

Hned po návratu z Varšavy – kam premiér odjel na visegrádský summit, aby předvedl, že se nic neděje – ohlásil Nečas své odstoupení, a to vlastně kvůli nejméně závažné nitce v korupčním skandálu. Tedy kvůli sledování své manželky, které zorganizovala šéfka Nečasova kabinetu, hledající prý důkazy pro premiérův rozvod. Podle polského listu přitom nejdůležitější, ale také dosud nejvíce nejasný příběh se týká stále nezatčených lobbistů vyvádějících miliardy ze státních firem.

Rzeczpospolita podrobně referuje nejen o "konci Nečasovy politické kariéry", ale i o "pejskařském" slovníku šéfky jeho kabinetu Jany Nagyové a o korupčních poměrech v ČR, kde předseda vlády považuje kupčení s funkcemi za "normální" politický obchod a kde bez překážek mohou fungovat lobbisté typu Ivo Rittiga či Romana Janouška.

ČR sevřená ve spárech  korupce

Agentura Bloomberg připomíná divoký děj posledních dnů od noční razie na úřadu vlády. Na prvním místě opět zmiňuje Janu Nagyovou, která je obviněna ze zneužití moci, když nařídila nelegální sledování tří lidí. Připomíná i to, že je spojena s úplatkářskou aférou. Zmiňuje též, že ČR je na 54. místě v žebříčku 174 zemí sledovaných Transparency International kvůli korupci s tím, že je na tom podobně jako Malajsie a Turecko: „V 27členné EU jsou na tom hůře jen Slovensko, Rumunsko, Itálie, Bulharsko a Řecko.“

"Český premiér odstupuje po korupčním a špehovacím skandálu, do kterého se zapletla jeho nejbližší spolupracovnice," píše malajsijský web FMT.

Reklama

Výběr článků

Načítám