Hlavní obsah

Další žena v čele Evropské komise? Socialisté zvažují finskou premiérku Marinovou

Finská média spekulují o tom, že sociálně-demokratická skupina evropského parlamentu chce, aby její hlavní kandidátkou v evropských volbách v roce 2024 byla finská premiérka Sanna Marinová. Pokud by socialisté uspěli, byla by jejich nominantkou na post šéfky Evropské komise.

Foto: Profimedia.cz

Finská premiérka Sanna Marinová

Článek

Jako první se zprávou přišel list Maaseudun Tulevaisuus. Socialisty v europarlamentu aktuálně zmítá korupční kauza Katargate a charismatickou Marinovou vidí jako ideálního kandidáta pro zlepšení reputace.

Liberální hodnoty spolu s tvrdým postojem vůči Rusku jsou považovány za „vítěznou kombinaci“, která by mohla přilákat podporu jak od jiných frakcí, tak od východních i západních členských států.

„V parlamentu a v Bruselu obecně je Marinová považována za výjimečnou politickou hvězdu, která není zasažena skandály a která je populární i za hranicemi států, zejména kvůli svým výrokům ohledně Ukrajiny,“ řekl listu Maaseudun Tulevaisuus nejmenovaný zdroj, který má být blízký socialistům uvnitř Evropské komise.

Finská premiérka se podle závěrů vyšetřování nedopustila kvůli večírku pochybení

Evropa

Ve Finsku se aktuálně rozbíhá kampaň před volbami do tamního parlamentu, konat se budou 2. dubna. Premiérka Marinová do klání vede své sociální demokraty, ke spekulacím ohledně Evropské komise se zatím nevyjádřila.

Předseda komise je volen na pětileté funkční období Evropským parlamentem po volbách do Evropského parlamentu. Ty nejbližší budou příští rok. Každý ze 27 členských států EU bude nominovat do komise svého zástupce. Současnou šéfkou unijní exekutivy je Němka Ursula von der Leyenová.

Podle serveru iRozhlas by měla z Čechů o funkci zájem trojice politiků STAN – a to ministr po evropské záležitosti Mikuláš Bek, ministr průmyslu Jozef Síkela a exposlanec Jan Farský. Piráti by údajně navrhli kvestora Evropského parlamentu Marcela Kolaju.

Sankce bolí Rusko jednoznačně víc než Evropu, řekl Novinkám mluvčí unijní diplomacie

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám