Hlavní obsah

Člen ruské vlády poprvé od vpádu na Ukrajinu jednal v unijní zemi. Ministr navštívil Maďarsko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský ministr zdravotnictví Michail Muraško navštívil ve středu Budapešť a stal se prvním ruským ministrem, který navštívil členskou zemi Evropské unie od útoku na Ukrajinu. Muraško jednal také s maďarským ministrem zahraničí Péterem Szijjártóem.

Foto: Agentura MTI

Ruský ministr zdravotnictví jednal v Maďarsku.

Článek

Muraško přijel do Budapešti na mezinárodní zdravotnickou konferenci pořádanou Světovou zdravotnickou organizací (WHO). Šéf maďarské diplomacie na společné tiskové konferenci zdůraznil, že Maďarsko bude nadále spolupracovat s Ruskou federací v oblastech, na které se nevztahují sankce. „Především v oblasti dodávek energií je to v našem národním zájmu,“ uvedl Szijjártó.

Maďarský ministr zahraničí si pochvaloval, že dodávky zemního plynu a ropy z Ruska jsou pravidelné. Letos Maďarsko dovezlo z Ruska téměř 2,5 miliardy metrů krychlových zemního plynu a 2,2 milionu tun ropy.

„Udržení maďarsko-ruské spolupráce v oblasti energetiky je jednoznačně v zájmu Maďarska,“ zdůraznil.

Szijjártó poděkoval svému kolegovi, že v čase pandemie covidu-19 Rusko jako první dodalo do Maďarska vakcíny Sputnik V. „Nakoupili jsme milion těchto vakcín, které zachránily lidské životy. To nikdy nezapomeneme, ať je geopolitická situace jakákoli,“ dodal.

Mezinárodní konference WHO se zúčastnil kromě jiných také Václav Pláteník, náměstek ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP09). Ve svém projevu ruskou agresi na Ukrajině kritizoval a odsoudil.

Ruskou tiskovou agenturu TASS povede bývalý šéf Putinovy volební kampaně

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám