Hlavní obsah

Česko navštívili mladí lídři z Afriky. Věnují se ekologii či menstruační chudobě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řadu afrických zemí sužují různé sociální a environmentální problémy. Mezi nimi také menstruační chudoba, odlesňování nebo znečišťování přírody. Mladé generaci to není lhostejné, což ukázala i skupina afrických lídrů, kteří na přelomu června a července přijeli do Česka. Účastnili se programu Cool Czechia: Young African Leaders´ Study Trip, který pořádá české Ministerstvo zahraničních věcí.

Foto: MZV ČR

Účastnice a účastníci Cool Czechia: Young African Leaders' Study Trip

Článek

Program Cool Czechia: Young African Leaders´ Study Trip je určen pro mladé, talentované Afričany, převážně novináře, influencery a lidskoprávní nebo environmentální aktivisty. Ministerstvo zahraničních věcí ho letos pořádalo poprvé. Vybráno bylo celkem devatenáct zástupců z deseti zemí afrického kontinentu. Přijeli tak například lidé z Ghany, Nigérie nebo Tuniska.

„Mladí lidé jsou teď v Africe hlasitější než kdy jindy. Za 10 nebo 20 let se věci se začnou měnit,“ předvídá Olapoja Kolapo, jeden z účastníků projektu.

Věnují se ekologii i menstruační chudobě

Jedním z účastníků projektu byl Aliyu Sadiq z Nigérie, který je klimatickým aktivistou. Aktivním v této oblasti se stal ihned po dostudování školy v 18 letech a věnuje se mnoha různým oblastem, jako je odlesňování, znečišťování planety, recyklace nebo extrémní klimatické změny, které jsou dle jeho slov v Nigérii stále viditelnější.

„Je mnoho lidí, kteří nerozumí klimatické změně, protože nemají přístup k faktům,“ říká Sadiq. Zabývá se i velkými problémy zemědělců, kterým se nedaří přizpůsobit extrémním změnám podnebí v posledních letech.

„V Nigérii je globální oteplování naprosto očividné, všichni to vědí. V komunitě, ze které pocházím, je obrovský problém v odlesňování kvůli uhlí. Nigerijce ovlivňuje také únik ropy,“ dodává. Podle jeho slov si změn všímají obzvlášť farmáři na úrodě. Špatná úroda pak přímo souvisí i s chudobou a kvalitou života Nigerijců.

Je zakladatelem firmy Ecocykle, která v roce 2022 získala ocenění Global Recycling Hero Award. Poskytuje například účinné nakládání s odpady komunitám s nízkými příjmy. Například školením o environmentální problematice prošlo přes 7000 převážně mladých lidí, kteří jsou dle slov Sadiqa v této oblasti velmi aktivní. Zároveň jeho organizace tlačí na politiky, po kterých chtějí systémové změny.

Během menstruace dívky nemohou do školy

Do Česka přijela i aktivistka Shakilar Ndambukiová z Keni. Podle jejích slov existuje v Africe mnoho dívek, které nemůžou chodit do školy, protože nemají finance na vložky ani jiné menstruační potřeby. Ty jsou velmi nedostupným zbožím.

Ndambukiová je členkou mezinárodní organizace AIESEC, která se nyní zaměřuje na distribuci znovupoužitelných pratelných vložek. Součástí její práce je také šíření osvěty o hygieně během menstruace a o reprodukčním zdraví. Nedostatečná hygiena může být příčinou mnoha zdravotních potíží.

„Snažíme se řešit menstruační chudobu v Keni. Ne každá dívka si může dovolit menstruační potřeby, protože velké množství rodin žije s jedním dolarem na den,“ říká Ndambukiová, která má aspirace stát se v budoucnu diplomatkou.

Skotsko vyrazilo do boje proti menstruační chudobě

Ekonomika

Menstruační chudoba je téma, které zajímá také novináře Olapoju Kolapa. Ten je editorem nezávislého zpravodajského serveru The Cable. Ve svých článcích řeší hlavně společenské problémy v Nigérii. Právě jeho mapování situace dívek, které si nemůžou dovolit menstruační potřeby, měla za výsledek, že vláda snížila DPH na materiály, z nichž se potřeby vyrábí.

„Jel jsem do různých koutů Nigérie a situace byla skoro všude stejná. Tisíce, ne-li více, dívek nechodí do školy, protože mají menstruaci. Některé používají papír, některé dokonce listy. To jsou šílené scénáře a dívky znevýhodňují,“ popisuje situaci ve své zemi.

„Nechceme o tom jen mluvit, ale i jednat. To, co můžeme jako novináři dělat, je sdílet jejich příběhy, abychom chránili jejich práva,“ dodává Kolapo, který věří, že novináři musí do jisté míry být i aktivisty.

Tálibán bere ženám další práva. Nařídil zavřít salony krásy

Blízký a Střední východ

Mladí Afričané bořili stereotypy o svém kontinentu

Cílem ministerstva je představit mladým Afričanům český pohled na hlavní globální politické, bezpečnostní a ekonomické otázky a seznámit je s českou historií, politikou a kulturou. Zaměřili se hlavně na geopolitické výzvy současnosti včetně ruské agrese vůči Ukrajině. Společně sdíleli také náplně svých aktivit a projektů a své cíle do budoucna.

„Chceme jim ukázat, že ČR je moderní, vyspělá a kulturně bohatá země, která má rovněž své vlastní pozice k hlavním geopolitickým a ekonomickým výzvám současnosti včetně ruské agrese na Ukrajině. Nejlepším způsobem, jak toto vše mladým africkým lídrům zprostředkovat, je pozvat je k nám, ať naši zemi zažijí takříkajíc na vlastní kůži,“ říká Nicol Adamcová, ředitelka Odboru států subsaharské Afriky na MZV.

Armáda v Nigeru svrhla prezidenta a převzala moc, rostou obavy z ruského vlivu

Zahraniční

Během pražské části programu navštívili kromě ministerstva zahraničí také Kancelář prezidenta republiky a Poslaneckou sněmovnu. Dále zavítali do institucí z neziskového sektoru a médií. Pobyt zakončili v Telči, kde se zúčastnili Letní školy evropských studií.

Podle Adamcové se mladí účastníci velmi aktivně zapojovali, ptali se na zajímavé dotazy, takže za sebou zanechali velmi pozitivní dojem.

„Z debat je patrné, že se učí nejen oni od nás, ale i my od nich. Úplně tím staví na hlavu některé nesmyslné stereotypy, skrze které mohou někteří běžní občané vnímat Afriku,“ dodává Adamcová, která si myslí, že program splnil všechna očekávání.

Projekt pořádalo ministerstvo zahraničí vůbec poprvé, v září ale plánuje navázat s podobným programem pro mladé lidí zemí Východního partnerství.

Facka pro Putina. Většina afrických lídrů na summit do Ruska nedorazila

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám