Hlavní obsah

České předsednictví Radě EU v září: jednání o energiích a pokračování tvrdého přístupu k Rusku

České předsednictví Radě Evropské unie se po září přehouplo do druhé poloviny. Během minulého měsíce se Češi spolu s ostatními zeměmi zasadili o zpřísnění vydávání víz Rusům, prodloužení protiruských sankcí nebo o další finanční pomoc Ukrajině. Odsouhlasila se i dílčí opatření pro snížení cen energií.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Český ministr zahraničí Jan Lipavský při českém předsednictví v Radě EU

Článek

Opatření pro snížení cen elektřiny

Ministři unijních států se na Radě pro energetiku dohodli na zavedení povinného pětiprocentního omezení spotřeby elektřiny ve špičce. To podle vyjádření českého předsednictví automaticky povede ke snížení ceny. Ministři také odsouhlasili zastropování zisků výrobců elektřiny s nízkými náklady, ti totiž nejvíce těží ze současných vysokých cen plynu.

Nadměrné zisky půjdou podle českého předsednictví na pomoc domácnostem a malým a středním podnikům. V rámci solidárního příspěvku se také využijí zisky firem podnikajících ve fosilním průmyslu.

Síkela: Zastropování cen energií u domácností nebude limitováno spotřebou

Ekonomika

Pozastavení vízové dohody s Ruskem

Ministři zahraničí zemí EU se v srpnu dohodli na zmražení takzvané dohody o vízové facilitaci, která ruským občanům usnadňovala získávání víz v členských státech Unie. Rada EU smlouvu formálně pozastavila 9. září. Neznamená to sice, že Rusové nebudou moci víza získat, proces se jim ale prodraží a ztíží.

Pokračování sankcí

V půlce září se státy EU rozhodly prodloužit sankce vůči více než 1200 ruským občanům a 108 ruským subjektům, a to o dalšího půl roku. Zahrnuje to například úplný zákaz vstupu na území EU, zmrazení majetku či zákaz zpřístupnění finančních prostředků. Důvodem je pokračující ruská invaze na Ukrajinu, která eskalovala minulý pátek nezákonnou anexí čtyř ukrajinských oblastí k Ruské federaci.

Von der Leyenová: Nové protiruské sankce přinesou základ pro strop na cenu ropy

Zahraniční

Finanční pomoc pro Ukrajinu

Státy Unie také odkleply další finanční pomoc v podobě zvýhodněných dlouhodobých půjček Ukrajině v hodnotě 5 miliard eur (122,7 miliardy korun). Ukrajina podle českého předsednictví tyto peníze použije na běžný provoz státu, například zajištění chodu úřadů, škol či nemocnic.

Dohoda o režimu přístupu do vod

Čeští vyjednávači dosáhli dohody s Evropským parlamentem na zachování režimu přístupu do vod na dalších pět let, což zajistí pokračování hladkého chodu rybolovu v Unii.

Jednání a neformální rady

České předsednictví také využívá příležitostí pro jednání mezi členskými státy o řadě důležitých témat. Takzvané trialogy, tedy jednání za účasti zástupů europarlamentu, Rady EU a Evropské komise, řešily chystaný klimatický balíček, emise z využívání půdy, normy pro emise oxidu uhličitého pro osobní automobily a dodávky nebo spotřebitelské úvěry. Na neformálních radách ministři států EU jednali o ekonomických dopadech ruské invaze na Ukrajinu, potravinové zabezpečení pro státy Unie či implementaci plánu proti rakovině.

Reklama

Výběr článků

Načítám