Hlavní obsah

Rusové vysvětlují tragédii v Idlibu: Toxický plyn unikl z muničního skladu povstalců

– Moskva • Aktualizováno

Plyn, který v úterý zasáhl povstalci ovládané město Chán Šajchún v syrské provincii Idlib, pocházel údajně z detonace chemického skladu rebelů, který bombardovala syrská vládní letadla. Tvrdí to ruské ministerstvo obrany.

Foto: Reuters

Záchranáři ošetřují lidi, kteří se nadýchali toxického plynu

Článek

Mluvčí ministerstva Igor Konašenkov ve středu časně zrána sdělil, že Rusko v úterý zaregistrovalo vládní letecký útok na povstalecký sklad munice a továrnu na výrobu zbraní na okraji města Chán Šajchún jižně od města Idlib. [celá zpráva]

Nálet se podle mluvčího odehrál mezi 11:30 a 12:30 místního času.

Chemické zbraně vyrobené v této továrně byly podle Konašenkova použity v Iráku. Konašenkov dodal, že podobný typ chemických zbraní rebelové dříve použili také v Aleppu. Způsobily tam podobné následky, jaké se daly pozorovat v Chán Šajchúnu. Rusko má z Aleppa vzorky a předá je mezinárodním kontrolním orgánům.

Ruské prohlášení přichází po mezinárodním zděšení nad úterním údajným útokem chemickými zbraněmi na Chán Šajchún. [celá zpráva] Ten si vyžádal 72 mrtvých, z toho 20 byly děti. Dřívější zprávy referovaly o 100 mrtvých včetně dětí a 400 raněných.

Na drastických záběrech z místa útoku jsou vidět jak mrtví, včetně malých dětí, tak zranění, kteří se zmítají v křečích ve snaze nadechnout se a od úst jim jde pěna.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na sociálních sítích se objevilo video s údajným chemickým útokem v IdlíbuVideo: Reuters

Podle původních informací mohlo jít o chlór, sle syrští záchranáři podle deníku The Guardian tvrdí, že skutečnost je zřejmě ještě horší. Příznaky totiž odpovídají toxičtější látce, zřejmě organofosfátu, jakým je například zakázaný nervový jed sarin. Lidé zasažení touto látkou bez podání protijedu umírají v křečích v důsledku obrny dýchacích svalů a zástavy srdce.

Podle opoziční Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) na město útočila buď syrská armáda, nebo Rusko a letadla shodila toxický plyn. Rusko i Sýrie takový útok popírají.

Návrh rezoluce chce po Damašku spolupráci s vyšetřovateli

V reakci na útok ve středu mimořádně zasedne Rada bezpečnosti OSN. Projedná rezoluci, která nasazení chemických zbraní odsuzuje.

Návrh rezoluce, předložený Británií, Francií a USA, podle agentury TASS požaduje od Damašku, aby plně spolupracoval s mezinárodními vyšetřovateli. Hrozí také sankcemi v případě použití otravných látek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám