Hlavní obsah

Z města Gaza odešlo 600 tisíc lidí, 100 tisíc jich zůstává. Nemocnici zaplnili uprchlíci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle Izraelských obranných sil (IDF) zůstává ve městě Gaza 100 tisíc osob, které neodešly navzdory výzvám Izraele. Odejít jich mělo přes 600 tisíc, uvedl v úterý mluvčí IDF Jonathan Conricus. Nevyjádřil se, kdy začne očekávaná pozemní ofenziva.

Foto: Mohammed Dahman, ČTK/AP

Palestinci ukrývající se ve škole UNRWA v táboře Chán Junís

Článek

Conricus pouze zmínil, že „rozšířená vojenská operace“ začne v následujících dnech. Podle něj až tehdy, kdy bude čas odpovídat vytyčeným cílům.

Kolik lidí zůstalo ve městě ve skutečnosti, jasné není. Úřad OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA) uvádí, že na severu Pásmy Gazy zůstává 170 tisíc osob ve školách a nemůže je odtud evakuovat.

Asi 40 tisíc je jich na pozemcích nemocnice Dar aš-Šifa ve městě Gaza a v přilehlých ulicích.

Hamás chce rukojmí v Gaze vyměnit za více než 6000 palestinských vězňů

Zahraniční

„Doktoři přivedli do nemocnice své rodiny, aby byly v bezpečí. Poslední noc jsem spal na operačním sále,“ řekl listu The Guardian chirurg Ghasan Abú Sitta.

„Lidé jsou hrozně vystrašení a myslí si, že je to nejbezpečnější místo. Všechno okolo jim to potvrzuje,“ dodal s tím, že v nemocnici už nejsou žádná volná lůžka a pacienti se nemohu dostat na operační sály, které jsou zaplněné lidmi.

„Všechny nemocnice (ve městě) mají překročenou kapacitu,“ řekl chirurg. „Nemůžeme dělat nic jiného než se soustředit čistě na operace zachraňující život,“ dodal s tím, že v nemocnici je čtvrtina všech pacientů z Pásma Gazy.

Plná je i márnice. Někteří lidé leží ve stanech před ní na parkovišti, uvedl chirurg. „Mrtvá těla se ale vrší. Lidé se proto bojí pohřbívat své mrtvé příbuzné,“ doplnil.

Další útoky na pozice Hamásu v Gaze

UNRWA uvedla, že získala informaci, že ministerstvo zdraví řízené Hamásem z nemocnice odvezlo palivo a vybavení. Hamás přitom vyzývá Palestince, aby doporučení odejít neuposlechli.

Zatím není jasné, zda se v úterý otevře přechod mezi Egyptem a Pásmem Gazy v Rafáhu, před nímž se hromadí potřebná humanitární pomoc.

Egypt však chce umožnit odejít jen Palestincům s dvojím občanství, aby nebyl zaplaven palestinskými uprchlíky, když současně přijal přes 375 tisíc uprchlíků ze Súdánu.

Izraelské obranné síly pokračují v útocích na Pásmo Gazy. Deník The Times of Izrael uvedl, že během noci bylo zasaženo přes 200 cílů spojovaných s Hamásem a Islámským džihádem.

Bylo mezi nimi několik velitelství, kde byli zabiti přední členové Hamásu. IDF dodaly, že útoky podniklo i námořnictvo, které útočilo na velitelství a sklady zbraní ve městě Gaza.

Agentura OSN oznámila, že v Gaze ukradli palivo a zdravotnický materiál. Po chvíli příspěvek smazala

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám