Hlavní obsah

Vůdce Hamásu chce vyjednávat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vůdce palestinského teroristického hnutí Hamás Ismáíl Haníja, který žije v katarském exilu, v televizním projevu prohlásil, že hnutí je připraveno jednat s Izraelem. Haníja měl svým katarským zprostředkovatelům předat „komplexní vizi“, která mimo jiné zahrnuje otevření politické cesty k nezávislému palestinskému státu, jehož hlavním městem má být Jeruzalém. Informuje o tom saúdská televize Al Arabíja.

Foto: Profimedia.cz

Vůdce teroristického hnutí Hamás Ismáíl Haníja

Článek

Haníja uvedl, že vize teroristického hnutí Hamás dále obsahuje dohodu o výměně vězňů, příměří a otevření hraničních přechodů.

„Přechod v Rafáhu je čistě egyptský a palestinský,“ řekl Haníja, který je šéfem politického byra Hamásu. „Musí fungovat nepřetržitě,“ dodal.

Vysoce postavený představitel hnutí dále podle saúdského listu Al Arabíja pozdravil Libanon, Irák, Sýrii a Jemen, které nazval „podpůrnými frontami“, a požádal je, aby ve svých aktivitách pokračovaly.

Západní břeh Jordánu je jako ventil před výbuchem

Blízký a Střední východ

Izraelské síly oslabují

Haníja ve svém projevu dále zdůraznil, že palestinské frakce bojují proti izraelským silám na všech frontách v Gaze, že „izraelské síly při svém pozemním vstupu do Gazy klopýtají“ a že „jejich ztráty jsou mnohem větší, než oznamují“.

Podle listu The Times of Israel od sobotní noci, kdy Izraelské obranné síly (IDF) zintenzivnily své pozemní operace v Pásmu Gazy, zemřelo 15 vojáků. Hamás žádné počty padlých izraelských vojáků zatím nezveřejnil.

Z dostupných zdrojů množství padlých vojáků ani civilistů na obou stranách nelze ověřit.

Netanjahu příměří odmítá

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí klid zbraní s Hamásem vyloučil. „Výzvy k příměří jsou výzvami k tomu, aby se Izrael vzdal Hamásu, aby se vzdal terorismu a barbarství. To se nestane,“ řekl premiér.

„Bible říká, že je čas k míru a že je čas k válce. Toto je čas na válku, na válku za naši společnou budoucnost,“ uvedl s tím, že nastal čas, aby se všichni rozhodli, na jaké straně stojí.

Anketa

Měl by Izrael vyjednávat s teroristickým hnutím Hamás?
Ano
6,1 %
Ne
93,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 34115 čtenářů.

Teroristické hnutí Hamás rozpoutalo válku v sobotu 7. října, kdy zaútočilo na Izrael. Útok Hamásu si do středy vyžádal více než 1400 obětí, dalších více než 200 lidí drží jako rukojmí, kteří byli teroristy odvlečeni z izraelského území do Pásma Gazy.

Při odvetných náletech Izraelských obranných sil (IDF) zahynulo podle místních zdravotnických úřadů, které spravuje Hamás, přes 8500 lidí. Toto číslo zpochybnil například americký prezident Joe Biden, který podle agentury Reuters prohlásil, že „nemá důvěru v číslo, které sdělují Palestinci“.

Přesný počet obětí v Pásmu Gazy nelze z dostupných zdrojů ověřit.

Židovský hřbitov ve Vídni někdo posprejoval hákovými kříži a zapálil

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám